Grillowane oscypki z jagodami
Oscypki z grilla to wspaniała alternatywa dla mięsnych dań, które zwykle dominują podczas grillowania. Te regionalne sery z Podhala, słynące z wyjątkowego, mocnego smaku, wzbogacone o soczyste jagody próbują przekuć grillowanie w niewielki festiwal kulinarnych doznań. Odrobinę słodyczy, którą wprowadzają jagody, możemy dodatkowo podkreślić, posypując je świeżo mielonym pieprzem. W połączeniu z wędzonym smakiem oscypka, stworzy to wyjątkowo intensywne, zaskakująco dobrze komponujące się trio smaków. Grillowane oscypki z jagodami, to danie, które zachęca do kulinarnych eksperymentów i odkrywania niebanalnych połączeń. Idealne na letnie spotkania w ogrodzie. Proponuję przyjąć się do tego przepisu, a zaskoczenie i satysfakcja gości będzie gwarantowana.
Piotr Zieliński
Składniki:
- -3 małe oscypki
- -dżem jagodowy
- -listki świeżej pietruszki do ozdoby
Grillowane oscypki z jagodami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej suchą patelnię lub grilla elektrycznego.
2. Połóż oscypki i grilluj obracając do momentu aż staną się miękkie.
3. Wyłóż na talerz i podawaj z jagodami. Udekoruj listkiem pietruszki.
Grillowane oscypki z jagodami – dodatkowe informacje
Tradycyjnie podaje się je z żurawiną, ale z jagodami smakuje również pysznie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grillowane mielone
Następny przepis: Grillowane plastry cukinii