Grillowane mielone
Przekształć tradycyjny obiad w niezapomniane doświadczenie dzięki temu przepisowi na grillowane kotlety mielone. Zapomnij o klasycznym smażeniu kotletów na patelni i odkryj nowy, lekko wędzony aromat dzięki wykorzystaniu grilla elektrycznego. Grillowane kotlety mielone to przepyszna kombinacja smaku i tekstury. Wykorzystując najlepsze składniki i odpowiednie przygotowanie, uda Ci się namieszać te mięsne delicje, które z pewnością zaskoczą gości i poczują, że są na grillowym pikniku, choćbyś przygotowywał je w swojej kuchni. Szczególna metoda grillowania dodaje kotletom smaku nieporównywalnego z tradycyjnym przygotowaniem. Czekają Cię niesamowite kulinarne przygody!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa
- 1 świeża bułka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżka oleju
Grillowane kotlety mielone – jak zrobić?
-
1.
Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i czosnkiem i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy kotlety lekko je spłaszczając.
-
2.
Grill elektryczny rozgrzewamy, polewamy łyżką oleju i układamy kotlety. Grillujemy około 15 minut, w połowie pieczenia przekręcamy kotlety na drugą stronę.
Grillowane mielone – dodatkowe informacje
Do przekręcania kotletów mielonych z grilla elektrycznego używamy drewnianej łopatki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grillowane boczniaki
Następny przepis: Grillowane oscypki z jagodami