Grillowane boczniaki

Grillowane boczniaki

Grillowane boczniaki to prawdziwa uczta dla miłośników warzyw, a zwłaszcza grzybów. Można je podać jako samodzielne danie, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do mięs i sałatek. To pyszny sposób na urozmaicenie grilla i zaskoczenie gości czymś innym niż tradycyjne kiełbaski czy karkówka. Boczniaki są nie tylko smaczne, ale również zdrowe – zawierają dużo białka i błonnika, a przy tym są niskokaloryczne. Doskonale przyjmują różne smaki, więc można je przyrządzić na wiele sposobów. Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiednie przygotowanie i grillowanie, dzięki czemu stają się soczyste i delikatne.

Składniki:

  • boczniaki
  • sól morska

Grillowane boczniaki – jak zrobić?

  1. Kapelusze boczniaków grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Grzyby podczas smażenia puszczą wodę, która powinna odparować. Gdy grzyby się zrumienią lekko oprószamy je solą morską. Tak przygotowane boczniaki doskonale smakują podane z jajkiem sadzonym oraz tłuczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorków koktajlowych.

Grillowane boczniaki – dodatkowe informacje

Mniejsze grillowane kapelusze mogą być dodatkiem do kremowych zup np. porowej lub ziemniaczanej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: GRILLOWANA WOŁOWINA z RUKOLĄ i PARMEZNEM (TAGLIATA con RUCOLA e PARMIGIANO)
Następny przepis: Grillowane mielone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode