Grillowana pierś z kurczaka w sosie balsamicznym

Grillowana pierś z kurczaka w sosie balsamicznym

Oto najlepszy przepis na grillowaną pierś z kurczaka w sosie balsamicznym, który z pewnością zachwyci każde podniebienie swoją wyjątkową mieszanką smaków. Połączenie soczystego kurczaka z intensywnym sosem balsamicznym tworzy niepowtarzalne, złożone doznania kulinarne. Doskonały na letnie grillowanie, ale równie smaczny kiedy przyrządzany na patelni w chłodniejsze dni. Ten przepis jest prosty, ale efektowny – idealny na specjalne okazje, ale wystarczająco prosty, aby zaserwować go na codzienny posiłek. Gotowy kurczak w sosie balsamicznym jest pyszny samodzielnie albo jako dodatek do ulubionych dodatków.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • sól
  • czosnek granulowany
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • Sos:
  • 100ml octu balsamicznego
  • 100ml ketchupu (najlepiej domowej roboty)
  • 40g cukru brązowego
  • 10g musztardy
  • 10g sosu worcester
  • 5g czosnku granulowanego
  • 5g soli morskiej
  • 5g pieprzu czarnego

Grillowana pierś z kurczaka w sosie balsamicznym – jak zrobić?

  1. Do garnka wlej ocet, ketchup, musztardę i sos worcester. Dodaj brązowy cukier, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj. Gotuj przez ok. 10-12 min tak, aby sos zgęstniał i stracił swój gorzkawy smak.
  2. Filety z kurczaka podziel na 4 równe części. Dopraw solą i pieprzem. Posyp czosnkiem granulowanym. Zamarynuj w połowie przygotowanego sosu (pozostałą część sosu pozostaw na sam koniec do polania). Filety powinny się marynować do 20 minut. Wrzuć filety na grill i grilluj z każdej strony 7-8 minut.
  3. Grillowane filety polej pozostałą częścią sosu.

Grillowana pierś z kurczaka w sosie balsamicznym – dodatkowe informacje

Idealnie komponuje się z PIKNIKOWYMI BABECZKAMI (sprawdź mój przepis na moim koncie Przyślij Przepis)

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grillowana pierś w marynacie jogurtowo-czosnkowej
Następny przepis: Grillowana polędwiczka wieprzowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode