Grillowana pierś z kurczaka w sosie balsamicznym
Oto najlepszy przepis na grillowaną pierś z kurczaka w sosie balsamicznym, który z pewnością zachwyci każde podniebienie swoją wyjątkową mieszanką smaków. Połączenie soczystego kurczaka z intensywnym sosem balsamicznym tworzy niepowtarzalne, złożone doznania kulinarne. Doskonały na letnie grillowanie, ale równie smaczny kiedy przyrządzany na patelni w chłodniejsze dni. Ten przepis jest prosty, ale efektowny – idealny na specjalne okazje, ale wystarczająco prosty, aby zaserwować go na codzienny posiłek. Gotowy kurczak w sosie balsamicznym jest pyszny samodzielnie albo jako dodatek do ulubionych dodatków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- sól
- czosnek granulowany
- pieprz czarny świeżo mielony
- Sos:
- 100ml octu balsamicznego
- 100ml ketchupu (najlepiej domowej roboty)
- 40g cukru brązowego
- 10g musztardy
- 10g sosu worcester
- 5g czosnku granulowanego
- 5g soli morskiej
- 5g pieprzu czarnego
Grillowana pierś z kurczaka w sosie balsamicznym – jak zrobić?
- Do garnka wlej ocet, ketchup, musztardę i sos worcester. Dodaj brązowy cukier, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj. Gotuj przez ok. 10-12 min tak, aby sos zgęstniał i stracił swój gorzkawy smak.
- Filety z kurczaka podziel na 4 równe części. Dopraw solą i pieprzem. Posyp czosnkiem granulowanym. Zamarynuj w połowie przygotowanego sosu (pozostałą część sosu pozostaw na sam koniec do polania). Filety powinny się marynować do 20 minut. Wrzuć filety na grill i grilluj z każdej strony 7-8 minut.
- Grillowane filety polej pozostałą częścią sosu.
Grillowana pierś z kurczaka w sosie balsamicznym – dodatkowe informacje
Idealnie komponuje się z PIKNIKOWYMI BABECZKAMI (sprawdź mój przepis na moim koncie Przyślij Przepis)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grillowana pierś w marynacie jogurtowo-czosnkowej
Następny przepis: Grillowana polędwiczka wieprzowa