Grillowana pierś w marynacie jogurtowo-czosnkowej
Grillowana pierś w marynacie jogurtowo-czosnkowej to danie perfekcyjne na wiosenne i letnie grillowanie. Ta propozycja to połączenie delikatnej piersi kurczaka z aromatyczną marynatą na bazie jogurtu i czosnku. Kurczak w jogurcie na grilla to doskonały pomysł dla osób, które szukają nowych smaków. W marynacie jogurtowej mięso nabiera niepowtarzalnego smaku i delikatności, a dodatek czosnku dodaje mu wyrazistości. Oto receptura na kurczaka z grilla w oryginalnej odsłonie, która z pewnością zaskoczy Twoich gości. Smakowita, soczysta pierś w marynacie jogurtowej idealnie komponuje się z pieczywem i świeżymi sałatkami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na 2 porcje:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- MARYNATA:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- kilka kropli soku z cytryny
- po pół łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki mielonej i ziół prowansalskich
Grillowana pierś w marynacie jogurtowo-czosnkowej – jak zrobić?
- Jogurt wymieszać z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Przyprawić. Mięso zamarynować w tak przygotowanej marynacie, przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Piersi grillować ok. 30 min z obu stron.
Grillowana pierś w marynacie jogurtowo-czosnkowej – dodatkowe informacje
Mięso można upiec także w piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: GRILLOWANA PAPRYKA po ŚRÓDZIEMNOMORSKU
Następny przepis: Grillowana pierś z kurczaka w sosie balsamicznym