Grillowana feta
Kiedy marzysz o smaku będącym połączeniem delikatnej słodyczy i fascynującej słoności, grillowana feta to danie dla Ciebie. Niezwykle proste do przygotowania i oferujące niepowtarzalną kulinarną podróż, dodatek sera fety podkreśla zarówno codzienne, jak i świąteczne posiłki. Niezwykła konsystencja i niepowtarzalny smak sera feta po grillowaniu dobrze komponuje się w wielu przepisach. Pozwól sobie na tą małą grecką przygodę podczas najbliższego grilla, a twoi goście na pewno będą prosili o dokładkę. Grillowana feta może stać się prawdziwym hitem Twojej kuchni i dodać trochę śródziemnomorskiego słońca do Twojego menu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kostka sera typu feta lub bałkańskiego z Biedronki
- 6 suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paski
- 10-12 oliwek pokrojonych w plasterki
- 1 mała czerwona cebula
- kilka łyżeczek oleju (tyle ile plastrów sera) może być smakowy, np. czosnkowy
- pieprz grubo mielony
Grillowana feta – jak zrobić?
- Ser pokroić w grubsze plastry 1cm. Na kawałku folii aluminiowej ułożyć trochę cebuli pokrojonej w cienkie piórka. Na cebule ułożyć ser. Posypać pomidorami, oliwkami, skropić 1 łyżeczką oleju, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Zawinąć w folię (zrobić takie sakiewki). Grillować ok.20-30min. tak aby ser i cebula zrobiły się miękkie.
Grillowana feta – dodatkowe informacje
Zamiast suszonych pomidorów można dodać świeże, jak również inne dowolne dodatki i zioła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grillowana cukinia z mozzarellą
Następny przepis: Grillowana kanapka z kotletem i chipsami