Greckie Souvlaki
Greckie Souvlaki to tradycyjne danie z Grecji, które zdobyło dużą popularność na całym świecie. Jest znane ze swojego intensywnego smaku, aromatu oraz delikatnej konsystencji mięsa. Souvlaki przypomina kebab, z tym że smak jest bardziej zbliżony do kuchni śródziemnomorskiej dzięki dodatkom takim jak oliwa z oliwek czy oregano. Ten przepis na greckie souvlaki jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Idealny na rodzinne spotkanie czy letnie grillowanie. Ta prosta pita souvlaki z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych przepisów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na ciasto (pity):
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 paczka suchych drożdży (7g)
- Wypełnienie:
- 500 g mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
- 1 duży dojrzały pomidor
- sok z 1 cytryny
- niepełna szklanka oleju (ok 200ml)
- sól
- pieprz
- oregano
- przyprawa do gyrosa
- 1 czerwona papryka
- sos tzatzyki
- średnia garść frytek
- Dodatkowo:
- szaszłyki
- folia aluminiowa
Greckie souvlaki – jak zrobić?
-
1.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę. Przełożyć do miski, oprószyć przyprawami zalać 60 ml oleju i wstawić na godzinę do lodówki.
Pozostały olej wymieszać z sokiem z 1 cytryny. -
2.
Wyrobić ciasto na pity. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, drożdże. Dokładnie wymieszać, następnie dodać olej i odrobinę wody. (tyle aby wyrobić ciasto).
Zagniecioną kulę odstawiamy do wyrośnięcia. -
3.
Zamarynowane mięso piec w piekarniku 40 minut. Po 30 minutach do mięsa dołożyć pokrojoną w grubą kostkę i nadzianą na szaszłyki czerwoną paprykę. (Potrzebne będą 2 szaszłyki) -
4.
Frytki usmażyć na głębokim oleju. -
5.
Ciasto na pity, dzielimy na połowę i z każdej części rozwałkowujemy średni krążek, (w razie potrzeby podsypać mąką). Każdy podsmażamy na patelni na rumiano z niewielką ilością tłuszczu. -
6.
Upieczone mięso nadziewamy na szaszłyki (ma wyjść 4 szaszłyki) i zanurzamy w oleju zmieszanym z cytryną. Odkładamy na talerz i posypujemy jeszcze raz przyprawami. -
7.
Usmażone krążki smarujemy olejem zmieszanym z cytryną, następnie kładziemy szaszłyki z mięsem i papryką (3 szaszłyki na jedną porcję – 2 z mięsem, jeden z papryką). Dokładamy frytki, pokrojony pomidor, na koniec polewamy sosem tzatziki. -
8.
Zapełniony krążek zwijamy w stożek i wzmacniamy folią aluminiową.
Greckie Souvlaki – dodatkowe informacje
– Frytki i smażenie krążków najlepiej przygotować na chwilę przed końcem pieczenia mięsa. Wtedy wszystkie elementy souvlaków będą ciepłe.
– Szaszłyki można też przygotować na grillu