Golonki indycze pieczone w piwie
Czy kiedykolwiek próbowaliście pieczonych golonek indyczych w piwie? Jeśli nie, to koniecznie musicie to zmienić! Tenść przepis to gratka dla miłośników dań z pieca i smaku dobrej golonki. Użycie mięsa z indyka to alternatywa dla tradycyjnej wieprzowiny, która rozpływa się w ustach, a dodatek piwa dodaje daniu wyjątkowego aromatu i głębi smaku. Przygotowując golonki z indyka w piwie, zaskoczycie niejednego miłośnika kulinariów i z pewnością rozgrzejecie atmosferę na rodzinnym obiedzie. Golonka indycza pieczona w piwie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbujcie koniecznie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 sztuka golonki = 1 porcja
- 4 sztuki golonek indyczych
- 2 duże cebule
- łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- 3 łyżeczki soli
- 700 ml piwa
- 1 duża główka czosnku
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
- 2-3 suszone owoce jałowca
- olej
Golonki indycze pieczone w piwie – jak zrobić?
- Golonki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. 1 cebulę pokroić w piórka. Czosnek lekko utłuc razem z łupinami, zielem, jałowcem i ziarnami pieprzu. D miski wlać piwo, dodać sól, przyprawy, czosnek i pokrojoną cebulę. Mięso ułożyć w większej misce i zalać zalewą, przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na noc.
- Przed pieczeniem golonki ułożyć w naczyniu, 2 cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Całość podlać kilkoma łyżkami zalewy, dodać przyprawy i czosnek z zalewy, skropić obficie olejem. Wstawić do piekarnika, piec pod przykryciem w 200 stopniach ok 1,2 godziny. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze ok 30-40 min aż golonki będą miękkie i rumiane. W trakcie pieczenia mięso polewać 1-2 łyżkami zalewy, która zostanie. (ok 3-5 razy)
Golonki indycze pieczone w piwie – dodatkowe informacje
Golonki indycze pieczone w piwie powinny mieć dużo płynu (zalewa lub trochę wody, oleju) w którym będą się piekły by nie były suche jak papier, tylko miękkie i rozpływające się.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Golonka z szynkowaru
Następny przepis: golonkki peklowane, opieczone i duszone w warzywach