Golonka z szynkowaru
Oto receptura na golonkę w szynkowarze, która pozwoli ci cieszyć się soczystym i pełnym smaku mięsem z łatwością i bez wysiłku. Ten przepis jest doskonałym sposobem na przyrządzenie golonki, która po zakończeniu procesu gotowania jest niezwykle miękka i delikatna. Kuchnia polska jest znana z wielu smacznych dań, ale golonka w szynkowarze bez wątpienia jest jednym z najsmaczniejszych. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero rozpoczynasz swoją kulinarną podróż, ta prostota tej receptury zadowoli każde podniebienie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg golonki
- 1 łyżeczka peklosoli
- pierz do smaku
- 6-7 ziaren kolendry
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki majeranku
- szczypta kardamonu, gałki muszkatałowej, imbiru
- 1/4 szklanki zimnej wody
Golonka z szynkowaru – jak zrobić?
- Mięso umyć, odciąć skórę i oddzielić od kości. Pociąć na małe części.
- Włożyć mięso do misy malaksera.
- Dodać wszystkie przyprawy.
- Dolać wodę.
- Ustawić na małe obroty i miksować przez około 10-15 minut, aż mięso stanie się lekko kleiste.
- Przełożyć mięso do specjalnego woreczka do szynkowaru.
- Mocno zawiązać woreczek i włożyć do szynkowaru.
- Odstawić na minimum 3-3,5 godziny do lodówki.
- Wlać wodę do dużego garnka, tak aby była około 2 cm powyżej poziomu wsadu szynkowara.
- Podgrzewać aż do osiągnięcia temperatury 85 stopni C.
- Utrzymywać temperaturę 80-85 stopni przez 1,5-2 godziny.
- Wyjąć szynkowar i odstawić na noc, aby wystygł.
- Otworzyć szynkowar, gdy jest już całkowicie zimny.
- Otrzymana golonka świetnie nadaje się na kanapki.
Smacznego!
Golonka z szynkowaru – dodatkowe informacje
Mięso do szynkowara musi być trochę mocniej doprawione, gdyż w procesie parzenia traci na ostrości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Golonka w piwie z warzywami
Następny przepis: Golonki indycze pieczone w piwie