Golonka z szynkowaru

Golonka z szynkowaru

Oto receptura na golonkę w szynkowarze, która pozwoli ci cieszyć się soczystym i pełnym smaku mięsem z łatwością i bez wysiłku. Ten przepis jest doskonałym sposobem na przyrządzenie golonki, która po zakończeniu procesu gotowania jest niezwykle miękka i delikatna. Kuchnia polska jest znana z wielu smacznych dań, ale golonka w szynkowarze bez wątpienia jest jednym z najsmaczniejszych. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero rozpoczynasz swoją kulinarną podróż, ta prostota tej receptury zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

  • 1 kg golonki
  • 1 łyżeczka peklosoli
  • pierz do smaku
  • 6-7 ziaren kolendry
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki majeranku
  • szczypta kardamonu, gałki muszkatałowej, imbiru
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Golonka z szynkowaru – jak zrobić?

  1. Mięso umyć, odciąć skórę i oddzielić od kości. Pociąć na małe części.
  2. Włożyć mięso do misy malaksera.
  3. Dodać wszystkie przyprawy.
  4. Dolać wodę.
  5. Ustawić na małe obroty i miksować przez około 10-15 minut, aż mięso stanie się lekko kleiste.
  6. Przełożyć mięso do specjalnego woreczka do szynkowaru.
  7. Mocno zawiązać woreczek i włożyć do szynkowaru.
  8. Odstawić na minimum 3-3,5 godziny do lodówki.
  9. Wlać wodę do dużego garnka, tak aby była około 2 cm powyżej poziomu wsadu szynkowara.
  10. Podgrzewać aż do osiągnięcia temperatury 85 stopni C.
  11. Utrzymywać temperaturę 80-85 stopni przez 1,5-2 godziny.
  12. Wyjąć szynkowar i odstawić na noc, aby wystygł.
  13. Otworzyć szynkowar, gdy jest już całkowicie zimny.
  14. Otrzymana golonka świetnie nadaje się na kanapki.

Smacznego!

Golonka z szynkowaru – dodatkowe informacje

Mięso do szynkowara musi być trochę mocniej doprawione, gdyż w procesie parzenia traci na ostrości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Golonka w piwie z warzywami
Następny przepis: Golonki indycze pieczone w piwie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode