Golonka z indyka w warzywach
Ceniąc domowe, tradycyjne gotowanie, zapraszamy do spróbowania przepisu na golonkę z indyka w warzywach. To pożywne danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych specjałów. Zdrowa golonka drobiowa to świetna alternatywa dla tłustych mięs i wzbogaca dietę w wiele niezbędnych składników mineralnych. Pieczona golonka na parze staje się niezwykle delikatna i soczysta, a dodatek warzyw zaspokaja potrzeby naszego organizmu w witaminy. Golonka z indyka z warzywami to również przepyszny i kolorowy dodatek do świątecznego lub niedzielnego stołu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 800 g mięsa z indyka
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok. 300 ml bulionu
- olej
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz czarny/ cayenne
- sól
Golonka z indyka w warzywach – jak zrobić?
-
Golonki natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą. Wstawić do naczynia.
Pokroić w słupki marchewkę, pietruszkę, cebulę w krążki. Dodać do golonek.
Odstawić na ok. 2h, aby wszystko sobą przeszło. - Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć golonki z oby stron. Przełożyć do naczynia. A na tą samą patelnię wrzucić warzywa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i wszystko razem podsmażyć ok. 2 min.
- Podgrzane warzywa zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, pieprz. Doprawić resztę do smaku. Zagotować.
- Warzywa dodać do golonek. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec godzinę. Po tym czasie zdjąć folię i dopiekać ok. 30 min aż golonki się ładnie przyrumienią.
Słowa kluczowe: golonka na parze, golonka drobiowa, golonka z indyka z warzywami
Golonka z indyka w warzywach – dodatkowe informacje
Powstały sos często zagęszczam i serwuję razem z kluskami gotowanymi na parze (pampuchami). Smakuje rewelacyjnie!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Golonka w piwie
Następny przepis: Golonka w piwie z warzywami