Gołębie serca.

Gołębie serca.

Przepis „Gołębie serca” to wyjątkowe danie dedykowane dla smakoszy o wyrafinowanych podniebieniach. Główny składnik tego przepisu, gołębie serce, to prawdziwy rarytas wśród miłośników drobiu. Niezwykły smak tego dania i oryginalna kompozycja składników powinny przekonać do siebie nawet najbardziej wymagających kulinarystycznych eksploratorów. „Gołębie serca” to nie tylko niesamowita uczta dla zmysłów, ale również danie o niebanalnej nazwie, które może stanowić punkt kulminacyjny ekstrawaganckiego wieczoru przy stole. Choć składniki mogą wydawać się niecodzienne, to warte jest spróbować tego nietuzinkowego przepisu.

Składniki:

  • 25 dekagramów mięsa mielonego
  • 25 dekagramów kiszonej kapusty
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • słodka papryka
  • uniwersalna przyprawa warzywna
  • pieprz
  • 1 czerwona cebula
  • 160-200 gramów koncentratu pomidorowego
  • około 150 gramów ketchupu pikantnego
  • 0,5 kostki rosołowej
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  • woda
  • olej do smażenia

Gołębie serca – jak zrobić?

  1. Mięso przyprawić. Kapustę pokroić drobno i odcisnąć sok. Dodać do mięsa z mąką i jajkami. Wymieszać na jednolitą masę.
  2. Uformować serduszka, obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na oleju.
  3. Gdy podsmażymy na złoty kolor, przełożyć do teflonowego garnka bez tłuszczu.
  4. Na patelni pozostałej od smażenia mięsa, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Koncentrat wymieszać z ketchupem i wodą. Wlać do podsmażonej cebulki, dodać natkę pietruszki i podgrzać.
  5. Następnie zalać mięso, rozkruszyć pół kostki rosołowej i dusić pod przykryciem przez około 40 minut.
  6. Smacznego 🙂

Gołębie serca – dodatkowe informacje

Gdy kapusta jest mocno kwaśna powinniśmy ją wypłukać, by miała delikatnie kwaśny smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki Zapiekane Pod Pierzynką Serowo-Śmietanową
Następny przepis: Golonka pieczona w rękawie z goździkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode