Gołębie serca.
Przepis „Gołębie serca” to wyjątkowe danie dedykowane dla smakoszy o wyrafinowanych podniebieniach. Główny składnik tego przepisu, gołębie serce, to prawdziwy rarytas wśród miłośników drobiu. Niezwykły smak tego dania i oryginalna kompozycja składników powinny przekonać do siebie nawet najbardziej wymagających kulinarystycznych eksploratorów. „Gołębie serca” to nie tylko niesamowita uczta dla zmysłów, ale również danie o niebanalnej nazwie, które może stanowić punkt kulminacyjny ekstrawaganckiego wieczoru przy stole. Choć składniki mogą wydawać się niecodzienne, to warte jest spróbować tego nietuzinkowego przepisu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 25 dekagramów mięsa mielonego
- 25 dekagramów kiszonej kapusty
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- słodka papryka
- uniwersalna przyprawa warzywna
- pieprz
- 1 czerwona cebula
- 160-200 gramów koncentratu pomidorowego
- około 150 gramów ketchupu pikantnego
- 0,5 kostki rosołowej
- natka pietruszki
- bułka tarta
- woda
- olej do smażenia
Gołębie serca – jak zrobić?
- Mięso przyprawić. Kapustę pokroić drobno i odcisnąć sok. Dodać do mięsa z mąką i jajkami. Wymieszać na jednolitą masę.
- Uformować serduszka, obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na oleju.
- Gdy podsmażymy na złoty kolor, przełożyć do teflonowego garnka bez tłuszczu.
- Na patelni pozostałej od smażenia mięsa, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Koncentrat wymieszać z ketchupem i wodą. Wlać do podsmażonej cebulki, dodać natkę pietruszki i podgrzać.
- Następnie zalać mięso, rozkruszyć pół kostki rosołowej i dusić pod przykryciem przez około 40 minut.
- Smacznego 🙂
Gołębie serca – dodatkowe informacje
Gdy kapusta jest mocno kwaśna powinniśmy ją wypłukać, by miała delikatnie kwaśny smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki Zapiekane Pod Pierzynką Serowo-Śmietanową
Następny przepis: Golonka pieczona w rękawie z goździkami