Gołąbki z ziemniakami, pęczakiem i pieczarkami

Gołąbki z ziemniakami, pęczakiem i pieczarkami

Jesień to idealny czas na domowe, ciepłe posiłki, które niosą ze sobą poczucie komfortu. Nasz przepis na gołąbki z ziemniakami, pęczakiem i pieczarkami jest idealny na te chłodniejsze dni. Ten tradycyjny polski przepis ma innowacyjny twist – dodatek ziemniaków i grzybów. Ziemniaki nadają niesamowitej kremowości, podczas gdy pęczak i pieczarki dodają głębi smaku. Pyszne gołąbki to sposób na ciepły, nasycający posiłek. Ta odmiana tradycyjnych gołąbków z pewnością wprowadzi odrobinę urozmaicenia do Twojego jesiennego menu.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków mącznych
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 250 gramów wędzonego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 50 gramów smalcu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 10 dużych pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta lubczyku

Gołąbki z ziemniakami, pęczakiem i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Na patelni rozgrzewamy kawałek smalcu i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek z cebulą. Kiedy zaczną się robić skwarki – dodajemy starty czosnek oraz starte na grubych oczkach pieczarki. Odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, dokładnie odciskamy na situ i przekładamy do miski. Dodajemy oba rodzaje kasz, boczek z pieczarkami i doprawiamy solą, pieprzem.
  2. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do wrzątku z cukrem(same zaczną po chwili lekko odchodzić). Oddzielamy dwanaście liści uważając by się nie poparzyć. W garnku o grubym dnie roztapiamy kawałek smalcu.
  3. Na liść kapusty nakładamy trzy łyżki farszu i zwijamy. Wkładamy na rozgrzany smalec i podsmażamy piętnaście minut. Następnie gołąbki zalewamy bulionem i zostawiamy na 75 minut bez przykrycia, co jakiś czas sprawdzając czy bulion nie wyparował. Przed podaniem wyciągamy gołąbki i do bulionu dodajemy śmietanę i chrzan, lekko doprawiamy solą. Podajemy z sosem.

Gołąbki z ziemniakami, pęczakiem i pieczarkami – dodatkowe informacje

Dzięki dodaniu cukru do wody, w której parzą się liście, gołąbki z ziemniakami i grzybami będą miały intensywnie zielony kolor, a nie nieapetycznie żółty.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z tartymi ziemniakami
Następny przepis: Gołąbki z ziemniakami i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode