Gołąbki z ziemniakami i boczkiem
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się niezmienną popularnością na naszych stołach. Proponuję lekko nietypową, jednak równie pyszną wersję – gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Doskonale sprawdzają się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Starannie selekcjonowane składniki odgrywają kluczową rolę w przygotowaniu tego dania. Cebula, mięso mielone, ryż, boczek i oczywiście liście kapusty to produkty, które kryją się za wyjątkowym smakiem tych gołąbków. Te gołąbki z ziemniakami i boczkiem mają w sobie coś magicznego – korzenną nutę, mięsistość boczku i delikatność ziemniaków. Każda porcja to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 12 sparzonych liści kapusty coolwrap lub zwykłej
- 1,2 kg obranych ziemniaków
- 200 g boczku wędzonego bez skóry
- 2 średnie cebule
- 1 jajko
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz czarny mielony
- 1 szklanka rosołu lub bulionu
- 1 szklanka wody
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem – jak zrobić?
- Boczek i cebule kroimy w drobną kostkę. Boczek przekładamy na patelnię i podgrzewamy. Kiedy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajemy cebule i smażymy, często mieszając, do lekkiego zrumienienia boczku i cebuli. Odstawiamy do przestudzenia.
- Ziemniaki płuczemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy sok i przelewamy go do miseczki. Kiedy na dnie osadzi się skrobia, zlewamy płyn znad niej. Do ziemniaków dodajemy jajko, pieprz ziołowy i skrobię i dokładnie mieszamy. Dodajemy boczek z cebulką, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Z liści kapusty ścinamy grube nerwy. Na każdy liść nakładamy porcję farszu, zawijamy boki i zwijamy gołąbki. Układamy je ciasno w brytfannie, wlewamy rosół lub bulion wymieszany z wodą. Na wierzchu układamy uszkodzone liście. Przykrywamy pokrywą.
- Brytfannę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 75 minut. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem, np. grzybowym. Polecam do tego dania sos ze świeżych grzybów leśnych.
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem – dodatkowe informacje
Przepis na sos ze świeżych grzybów leśnych znajdziecie tutaj: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-ze-swiezych-grzybow-lesnych-1
Do przygotowania gołąbków polecam kapustę coolwrap. Ma ona płaską główkę, którą można „sparzyć” w kuchence mikrofalowej. Należy zawinąć ją w folię spożywczą i mikrofalować 15 minut przy mocy 450 W. Można również użyć zwykłej kapusty i tradycyjnej metody parzenia we wrzątku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki z ziemniakami, pęczakiem i pieczarkami
Następny przepis: Gołąbki ziemniaczane