Gołąbki z tartymi ziemniakami

Gołąbki z tartymi ziemniakami

Ukraińskie gołąbki z tartymi ziemniakami to jedno z najsmaczniejszych dań kuchni wschodnioeuropejskiej. Zamiast tradycyjnie używanych liści kapusty, ten przepis wykorzystuje tarte ziemniaki jako główny składnik. Gołąbki są idealnie połączone z boczkiem i podawane w sosie śmietanowym, co nadaje danie niesamowitej głębi smaku. To doskonały pomysł na sycący obiad lub kolację, który z pewnością ucieszy wszystkich smakoszy. Przygotowanie gołąbków może wydawać się czasochłonne, ale efekt końcowy zdecydowanie wynagrodzi wydany czas. Bez względu na okazję, gołąbki z tartych ziemniaków stanowią pyszne i satysfakcjonujące danie.

Składniki:

  • -główka białej kapusty
  • -1 kg ziemniaków
  • -2 cebule
  • -20 dag boczku wędzonego
  • -1 jajko
  • -2 ząbki czosnku
  • -1 łyżka mąki pszennej
  • -sól
  • -pieprz
  • -30 dag kiszonej kapusty

Gołąbki z tartymi ziemniakami – jak zrobić?

  1. Gołąbki z ziemniakami – przepis:
    1. Z główki kapusty usunąć uszkodzone liście, wyciąć głąb. Następnie włożyć do garnka z wrzącą wodą, co kilka minut obracać główkę i zdejmować zmiękczone wierzchnie liście. Pościnać z nich grube nerwy. Kapustę kiszoną zalać szklanką wody i podgotować.
    2. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce, jak na placki, odcisnąć nadmiar wody na sicie. Cebulę posiekać w drobną kostkę, poddusić na oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek, podsmażyć. Do ziemniaków dodać jajko, cebulę z boczkiem, łyżkę maki, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.
    3. W przygotowane liście kapusty nakładać farsz i zawijać gołąbki.
    4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liście kapusty, i cienką warstwę kiszonej kapusty. Następnie należy ciasno układać gołąbki. Na wierzch wyłożyć pozostałą kiszoną kapustę i przykryć liśćmi kapusty. Zalać wywarem z kiszonej kapusty 2/3 objętości, przykryć. Wstawić do gorącego piekarnika 180°C na około 60 minut. Gołąbki z ziemniakami można jeść ze śmietaną, podać z sosem grzybowym, ze skwarkami z boczku lub obsmażone na maśle.

Gołąbki z tartymi ziemniakami – dodatkowe informacje

Gołąbki z tartymi ziemniakami świetnie smakują doprawione szczyptą kminku, tymianku lub oregano.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem
Następny przepis: Gołąbki z soczewicą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode