Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak, ryżem i koncentratem pomidorowym
Składniki:
- kapusta biała, ok. 2,5 kg
- Farsz:
- 1 kg świeżej łopatki wieprzowej
- 350 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 300 g suchego białego ryżu
- 200 g obranej cebuli
- 3 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- papryka ostra w proszku, sól, pieprz czarny- do smaku
- Ponadto:
- przyprawa warzywna, 3 liście laurowe
Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak, ryżem i koncentratem pomidorowym – jak zrobić?
-
Najpierw przygotowujemy kapustę.
- Wybieramy młodą, zdrową kapustę białą. Usuwamy brzydkie liście. Resztę myjemy.
-
Liście z kapusty oddzielamy na pojedyncze, zaparzamy w osolonym wrzątku kilka min. Wycinamy z nich twardy nerw.
- Odkładamy 3 mniejsze na dno rondla, aby gołabki nam się nie przypaliły.
-
Przygotowanie farszu:
- Suchy ryż płukamy w zimnej wodzie. Gotujemy w osolonym wrzątku na półmiękko. Odcedzamy.
- Tak samo gotujemy kasze jęczmienną pęczak.
- Świeże mięso wieprzowe, myjemy, usuwamy twarde żyły.
- Mięso surowe kroimy na kawałki, mielimy w maszynce do mięsa z czosnkiem i cebulą.
- Wyrabiamy mięso z gorącym ryżem i kaszą pęczak.
- Wsypujemy przyprawy do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
-
Formowanie gołąbków:
- Na każdy liść nakładamy porcję przygotowanego farszu.
- Liść zwijamy, najpierw 2 boki do środka.
- A potem ciasno w rulonik.
- Gotowe gołąbki układamy ciasno w rondlu. Na dnie mamy już ułożone liście kapusty.
-
Gołąbki posypujemy przyprawami do smaku: jarzynką oraz dodajemy 3 liście laurowe.
- Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy rondel.
- Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
-
Gołąbki podajemy na gorąco na obiad jako samodzielne, syte danie z pieczywem lub ziemniakami.
- Podajemy z dowolnym, ulubionym sosem, np: pomidorowym, chrzanowym, musztardowym lub po prostu z keczupem.
Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak, ryżem i koncentratem pomidorowym – dodatkowe informacje
Czas przygotowania zależy od kapusty. Ja robiłam gołąbki jesienią, zatem kapusta nie była już młoda i miękka. Do farszu możemy dodać grzyby świeże lub namoczone suszone oraz posiekaną zieleninę. Kapusty młodej, nowej nie parzymy zbyt długo. Liście nie mogą być zbyt miękkie, ani mocno nasiąknięte wodą, bo będą się rozrywać podczas zawijania z farszem. Danie można odgrzewać oraz zamrażać. Dzieciom nie doprawiamy za ostro. Dla dorosłych przyprawy mocne są wskazane przy przeziębieniu. Z wyczytanych wiadomości o kaszach: Kasza jęczmienna jest bardzo zdrowa. Zawiera: dużo skrobi oraz witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. A także sporo składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzem. Z tej porcji wychodzi, ok. 20 średnich gołąbków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i papryką
Następny przepis: Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem