Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami

Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami

Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mięsnych wersji tego ukochanego dania. Ten dietetyczny przepis sprawi, że docenisz gołąbki z kaszą i warzywami w nowy, lekki sposób. Starannie wybrane składniki, takie jak kasza gryczana, bogata w błonnik i białko, czy mix sezonowych warzyw dodadzą temu daniu nie tylko koloru, ale przede wszystkim wyrazistego smaku. To doskonała propozycja dla tych, którzy dbają o swoją dietę, ale nie chcą rezygnować z tradycyjnych polskich smaków. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie oryginalny przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami na pewno Cię przekona.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • farsz:
  • 300g kaszy gryczanej
  • 3 szklanki wody
  • 4 spore marchewki
  • biała część pora
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz

Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami – jak zrobić?

  1. 1.

    Kaszę gryczaną przepłukujemy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż kasza ją wchłonie i będzie miękka. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy na nim warzywa (do miękkości). Wszystkie składniki na farsz łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.

  2. 2.

    W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, wykrawamy głąb. Wkładamy ją do gorącej wody, tak by się sparzyła i liście zmiękły. Kapustę wyciągamy, odrywamy miękkie liście z wierzchu, a te ze spodu, gdyby były jeszcze twarde ponownie wkładam do gorącej wody. W razie potrzeby możemy czynność powtórzyć do momentu, aż będziemy mieli odpowiednią ich ilość (jak dużo? zależy od wielkości kapusty).

  3. 3.

    Na każdy liść nakładamy farsz. Obydwa brzegi liścia składamy do środka, a następnie „zwijamy” gołąbka. Gdy skończymy, przekładamy je do rondla lub garnka o grubym dnie. Na dno wlewamy wodę. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami – dodatkowe informacje

Uwaga: Gotowe gołąbki możemy podawać z ulubionym sosem. Ja szykuję zazwyczaj sos pomidorowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z farszem drobiowym z boczniakami i pęczakiem gotowane na parze
Następny przepis: Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode