Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami
Składniki:
- 1 główka kapusty
- farsz:
- 300g kaszy gryczanej
- 3 szklanki wody
- 4 spore marchewki
- biała część pora
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz
Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami – jak zrobić?
-
1.
Kaszę gryczaną przepłukujemy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż kasza ją wchłonie i będzie miękka. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy na nim warzywa (do miękkości). Wszystkie składniki na farsz łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.
-
2.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, wykrawamy głąb. Wkładamy ją do gorącej wody, tak by się sparzyła i liście zmiękły. Kapustę wyciągamy, odrywamy miękkie liście z wierzchu, a te ze spodu, gdyby były jeszcze twarde ponownie wkładam do gorącej wody. W razie potrzeby możemy czynność powtórzyć do momentu, aż będziemy mieli odpowiednią ich ilość (jak dużo? zależy od wielkości kapusty).
-
3.
Na każdy liść nakładamy farsz. Obydwa brzegi liścia składamy do środka, a następnie „zwijamy” gołąbka. Gdy skończymy, przekładamy je do rondla lub garnka o grubym dnie. Na dno wlewamy wodę. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami – dodatkowe informacje
Uwaga: Gotowe gołąbki możemy podawać z ulubionym sosem. Ja szykuję zazwyczaj sos pomidorowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki z farszem drobiowym z boczniakami i pęczakiem gotowane na parze
Następny przepis: Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym