Gołąbki z farszem drobiowym z boczniakami i pęczakiem gotowane na parze
Cieszmy się udanym połączeniem klasycznej polskiej potrawy z delikatnym azjatyckim akcentem. Ot, niecodzienne połączenie, które zasługuje na szczególną uwagę – Gołąbki z farszem drobiowym z boczniakami i pęczakiem, gotowane na parze. Tutaj klasyczny farsz z mięsa mielonego drobiowego wzbogacamy o aromatyczne boczniaki i pęczak. Metoda gotowania na parze zapewnia nie tylko doskonały smak dania, ale też zachowanie cennych wartości odżywczych. To przepis idealny dla tych, którzy cenią tradycyjną kuchnię z nutką nowoczesności. Odkryjmy razem ten wyjątkowy sposób przygotowania znanych i lubianych gołąbków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- gołąbki:
- młoda włoska kapusta
- 800 g mięsa z udek kurczaka
- cebula
- pół szklanki pęczaku
- 200 g boczniaków
- łyżka masła grzybowego
- gałązka lubczyku
- domowa przyprawa warzywna lub sól morska
- pieprz kolorowy
- kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego
- sos:
- 150 g boczniaków
- łyżeczka masła grzybowego
- 250 ml słodkiej śmietanki
- klika kropli soku cytrynowego
- domowa przyprawa warzywna lub sól morska
- pieprz kolorowy
- zmielony kwiat muszkatu (macis)
- tymianek
- rozmaryn
Gołąbki z farszem drobiowym z boczniakami i pęczakiem gotowane na parze – jak zrobić?
-
1.
Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę sparzamy w osolonym wrzątku i oddzielamy liście.
Boczniaki kroimy i podsmażamy na suchej patelni. Grzyby muszą się przyrumienić. Przyrumienione grzyby lekko solimy. -
2.
Pęczak gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła grzybowego.
Mięso, cebulę i lubczyki mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy zmielone mięso, ugotowany pęczak i podsmażone grzyby. Doprawiamy do smaku przyprawą warzywną i pieprzem kolorowym. -
3.
W liście kapusty zawijamy farsz. Gołąbki układamy w parowarze. Posypujemy listkami laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Gotujemy przez 60 minut.
W czasie, gdy gołąbki się parują przygotowujemy sos.
Boczniaki kroimy w drobną kostkę. Rumienimy je na suchej patelni, gdy są już zrumienione dodajemy masło, sok cytrynowy i sól. Dolewamy śmietankę i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, macis oraz tymiankiem i rozmarynem.
Ugotowane gołąbki podajemy polane sosem śmietanowo-grzybowym.
Porady – dodatkowe informacje
domowa przyprawa warzywna: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-przyprawa-warzywna-bardzo-prosta-w-przygotowaniu
masło grzybowe: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/maslo-grzybowe
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki w sosie śmietanowym
Następny przepis: Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami