Gołąbki z farszem drobiowym z boczniakami i pęczakiem gotowane na parze

Gołąbki z farszem drobiowym z boczniakami i pęczakiem gotowane na parze

Cieszmy się udanym połączeniem klasycznej polskiej potrawy z delikatnym azjatyckim akcentem. Ot, niecodzienne połączenie, które zasługuje na szczególną uwagę – Gołąbki z farszem drobiowym z boczniakami i pęczakiem, gotowane na parze. Tutaj klasyczny farsz z mięsa mielonego drobiowego wzbogacamy o aromatyczne boczniaki i pęczak. Metoda gotowania na parze zapewnia nie tylko doskonały smak dania, ale też zachowanie cennych wartości odżywczych. To przepis idealny dla tych, którzy cenią tradycyjną kuchnię z nutką nowoczesności. Odkryjmy razem ten wyjątkowy sposób przygotowania znanych i lubianych gołąbków.

Składniki:

  • gołąbki:
  • młoda włoska kapusta
  • 800 g mięsa z udek kurczaka
  • cebula
  • pół szklanki pęczaku
  • 200 g boczniaków
  • łyżka masła grzybowego
  • gałązka lubczyku
  • domowa przyprawa warzywna lub sól morska
  • pieprz kolorowy
  • kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • sos:
  • 150 g boczniaków
  • łyżeczka masła grzybowego
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • klika kropli soku cytrynowego
  • domowa przyprawa warzywna lub sól morska
  • pieprz kolorowy
  • zmielony kwiat muszkatu (macis)
  • tymianek
  • rozmaryn

Gołąbki z farszem drobiowym z boczniakami i pęczakiem gotowane na parze – jak zrobić?

  1. 1.
    Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę sparzamy w osolonym wrzątku i oddzielamy liście.
    Boczniaki kroimy i podsmażamy na suchej patelni. Grzyby muszą się przyrumienić. Przyrumienione grzyby lekko solimy.
  2. 2.
    Pęczak gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła grzybowego.
    Mięso, cebulę i lubczyki mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy zmielone mięso, ugotowany pęczak i podsmażone grzyby. Doprawiamy do smaku przyprawą warzywną i pieprzem kolorowym.
  3. 3.
    W liście kapusty zawijamy farsz. Gołąbki układamy w parowarze. Posypujemy listkami laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Gotujemy przez 60 minut.
    W czasie, gdy gołąbki się parują przygotowujemy sos.
    Boczniaki kroimy w drobną kostkę. Rumienimy je na suchej patelni, gdy są już zrumienione dodajemy masło, sok cytrynowy i sól. Dolewamy śmietankę i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, macis oraz tymiankiem i rozmarynem.
    Ugotowane gołąbki podajemy polane sosem śmietanowo-grzybowym.

Porady – dodatkowe informacje

domowa przyprawa warzywna: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-przyprawa-warzywna-bardzo-prosta-w-przygotowaniu

masło grzybowe: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/maslo-grzybowe


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki w sosie śmietanowym
Następny przepis: Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode