Gołąbki klasyczne w sosie pomidorowym
Miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej zapewne kojarzą gołąbki klasyczne. Są to smaczne zawijańce z mięsnym farszem i ryzem, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym. Choć ich przygotowanie może wydawać się czasochłonne, smak końcowego dania zdecydowanie wynagradza wszelki wkład. Ten przepis to sprawdzona, domowa metoda na przyrządzenie idealnych gołąbków – miękkie liście kapusty, doskonale przyprawione mięso i wyrazisty sos tworzą razem niepowtarzalną symfonię smaków. Bez wątpienia gołąbki klasyczne w sosie pomidorowym to danie, które zasługuje na miejsce na rodzinnych obiadach i uroczystych przyjęciach.
admin
Składniki:
- Główny składnik:
– główka kapusty (niezbyt ścisła, ułatwi to przygotowanie)
– ryż
– mięso mielone, najlepiej z łopatki
– około 10 dag tłustego, na przykład słoninki
– duża cebula
– 1 jajko (opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku
– kartonik przecieru pomidorowego
– 2 łyżki mąki
– 2 liście laurowe
– łyżeczka smalcu
Gołąbki klasyczne w sosie pomidorowym – jak zrobić?
- Zaczynamy od przygotowania kapusty. Na początku głęboko wydrążamy głąb (uważamy na ręce, głąb jest twardy i łatwo się skaleczyć). Do dużego gara nalewamy wodę (tyle, by prawie przykryła kapustę) i solimy ją porządnie. Do wrzącej, osolonej wody wkładamy kapustę i gotujemy po 15-20 min, na bieżąco ściągając liście te, które dają się zdjąć. Nie zrywamy na chama kolejnych – po kilku minutach obgotowywania odejdą po dobroci :)) Jeśli chcemy, pierwsze liście możemy odłożyć do wyłożenia nimi garnka.
-
Mięso (tłuste i bazowe) i cebulkę mielimy w maszynce. Dokładamy do ryżu, wbijamy jajko i starannie mieszamy dłonią, aż masa stanie się kleista. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można dodać trochę majeranku.
Nie radzę rezygnować z tłustego do gołąbków, moim zdaniem po prostu nie warto: mięsko będzie suche, wiórowate i ogólnie be, i kupy się trzymać nie będzie chciało. Odrzucając tłuste, odrzucimy jakość gołąbków. -
Jeśli liść kapusty ma gruby i mięsisty nerw, można trzasnąć go (nerw) parę razy trzonkiem noża lub po prostu odciąć. Ja tam go lubię, świetna część kapusty 🙂
W zagłębieniu dłoni układamy liść kapusty tak, by trzymać jego górną część (tę powyżej nerwu). Nakładamy 1-2 łyżki farszu, nie musimy go od razu formować w idealną kulkę. Zawijamy go dość ściśle w liść (brzegi liścia zakładając na farsz), nadając mu znany nam dobrze kształt gołąbka i odkładamy na bok łączeniem do dołu. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. -
Do dużego garnka wlewamy przecier pomidorowy. Wrzucamy liść laurowy, doprawiamy porządnie solą i pieprzem…
Garnek możemy wyłożyć pierwszymi liśćmi, które zdjęliśmy z kapusty. -
…i układamy gołąbki tak, by lekko do siebie przylegały. Kładziemy piętrowo, zostawiając jakieś 5cm od górnej krawędzi garnka. W razie potrzeby dolewamy wodę w takiej ilości, by prawie przykryła gołąbki. Nie do końca, niech sobie troszkę wystają. Dorzucamy łyżeczkę smalcu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut od momentu zagotowania. Nie mają skakać w garnku, tylko lekko sobie ”popyrkiwać”.
Pachną znacznie wcześniej, ale powstrzymujemy apetet i cierpliwie czekamy.
Jeśli chcemy, pod koniec gotowania możemy zagęścić sos mąką.
Najlepsze są odgrzewane 🙂
Gołąbki klasyczne w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje
Proporcję ryżu do mięsa ustalamy sami, kierując się własnymi upodobaniami
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem
Następny przepis: Gołąbki mięsne bez zawijania z kapustą pekińską