Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem

Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem

Podróżujmy kulinarne ścieżkami do serca polskiej tradycji. Przedstawiamy przepis na gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem. Jest to wegetariańska wersja klasyki, w którą zakochane są pokolenia Polaków. Wersja jarska zachowuje wszystko to, co najlepsze w tradycyjnych gołąbkach, zastępując mięso soczystymi, aromatycznymi pieczarkami i sycącym ryżem. To świetna propozycja dla tych, którzy kochają roślinne posiłki, ale nie chcą rezygnować z ulubionych smaków swojego dzieciństwa. Ten przepis to dowód, że gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem potrafią być równie smaczne, co klasyczne. Zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • 1 średnia kapusta biała, ok. 1,5 kg
  • Farsz:
  • 50 dag ugotowanego ryżu
  • 50 dag usmażonych pieczarek
  • 1 surowe jajko
  • 1 większa cebula
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • masło do przesmażenia
  • sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
  • Sos pomidorowy:
  • 2 szt liścia laurowego
  • ok. 2 płaskich łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2- 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, cukier, ostra czerwona papryka- do smaku

Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem – jak zrobić?

Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem – dodatkowe informacje

Pieczarki możemy w sezonie zastąpić grzybami świeżymi. A poza suszonymi.
Ryż możemy pół na pół wymieszać z dowolną kaszą, jeśli ktoś lubi, np. jęczmienną, pęczakiem, perłową.
Możemy liście kapusty od razu podzielić i gotować osobno, a nie w całości.
Farsz do gołąbków musi być dobrze doprawiony do smaku, wyrazisty.
W sezonie, kiedy kapusta jest młoda, czas parzenia i duszenia kapusty jest krótszy.
Sosem polewamy dowolnym, według gustu, np. śmietanowym.
Gołąbki smakują także odgrzewane, okraszone słoninką.
Możemy je zamrażać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki bez zawijania
Następny przepis: Gołąbki klasyczne w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode