Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem
Podróżujmy kulinarne ścieżkami do serca polskiej tradycji. Przedstawiamy przepis na gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem. Jest to wegetariańska wersja klasyki, w którą zakochane są pokolenia Polaków. Wersja jarska zachowuje wszystko to, co najlepsze w tradycyjnych gołąbkach, zastępując mięso soczystymi, aromatycznymi pieczarkami i sycącym ryżem. To świetna propozycja dla tych, którzy kochają roślinne posiłki, ale nie chcą rezygnować z ulubionych smaków swojego dzieciństwa. Ten przepis to dowód, że gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem potrafią być równie smaczne, co klasyczne. Zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia.
admin
Składniki:
- 1 średnia kapusta biała, ok. 1,5 kg
- Farsz:
- 50 dag ugotowanego ryżu
- 50 dag usmażonych pieczarek
- 1 surowe jajko
- 1 większa cebula
- 2- 3 ząbki czosnku
- masło do przesmażenia
- sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
- Sos pomidorowy:
- 2 szt liścia laurowego
- ok. 2 płaskich łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, cukier, ostra czerwona papryka- do smaku
Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem – jak zrobić?
Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem – dodatkowe informacje
Pieczarki możemy w sezonie zastąpić grzybami świeżymi. A poza suszonymi.
Ryż możemy pół na pół wymieszać z dowolną kaszą, jeśli ktoś lubi, np. jęczmienną, pęczakiem, perłową.
Możemy liście kapusty od razu podzielić i gotować osobno, a nie w całości.
Farsz do gołąbków musi być dobrze doprawiony do smaku, wyrazisty.
W sezonie, kiedy kapusta jest młoda, czas parzenia i duszenia kapusty jest krótszy.
Sosem polewamy dowolnym, według gustu, np. śmietanowym.
Gołąbki smakują także odgrzewane, okraszone słoninką.
Możemy je zamrażać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki bez zawijania
Następny przepis: Gołąbki klasyczne w sosie pomidorowym