Gołąbki domowe babci Krysi

Gołąbki domowe babci Krysi

Przygotowanie gołąbków to przywilej, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Przepis na gołąbki, który zaprezentowany jest poniżej, jest skarbem rodzinnym – to gołąbki domowe babci Krysi. Te tradycyjne, polskie danie ma swoje niezwykłe tajemnice, którymi dzieliła się babcia Krysia. Są to gołąbki, które smakują jak te, które pamiętamy z dzieciństwa – pełne miękkiego mięsa i aromatycznego ryżu, otoczone liśćmi kapusty, duszone na wolnym ogniu. Smak, który budzi wspomnienia. Gołąbki babci Krysi to danie, które rozgrzewa od środka, idealne na zimne, jesienne wieczory. Dla wielu z nas, to kwintesencja domowej kuchni.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty (duża, ładna)
  • 1 kg mięsa zmielonego (szynka)
  • 2 cebule (posiekane w kostkę i przesmażone na maśle)
  • 1 bułka kajzerka (namoczona w wodzie)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz czarny
  • sól
  • listek laurowy
  • ziele angielskie

Gołąbki domowe babci Krysi – jak zrobić?

  1. Kapustę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą (solimy ). Dusimy pod przykryciem ok 20 min. Odcedzamy i studzimy. Nacinamy głąba i delikatnie rozkładamy kapustę na pojedyncze liście. Ścinamy główną żyłę z liścia. Najmniejsze i uszkodzone liście odkładamy.
  2. Do miski wkładamy mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajka, cebulkę, majeranek, pieprz czarny (sporo, musi być wyraźnie wyczuwalny), sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dolewamy wodę jeśli jest taka potrzeba. Masa ma być dość luźna.
  3. Robimy duże klopsy, które kładziemy na obgotowane liście i zwijamy, lekko dociskając. Tak robimy do wyczerpania składników.
  4. Dno dużego garnka ( gęsiarki ) wykładamy odłożonymi liśćmi. Na wierzchu układamy nasze gołąbki i przykrywamy też liśćmi. Gołąbki układamy jeden przy drugim, końcówką liścia do dołu. Całość zalewamy wodą do 3/4 wysokości gołąbków, wkładamy listek laurowi, 3 kulki ziela angielskiego. Dusimy na bardzo małym ogniu ok 2 godz.
  5. Gołąbki podajemy w sosie własnym, który robimy z powstałego wywaru, zagęszczając mąką. Smacznego.

Słowa kluczowe: gołąbki przepis babci, gołąbki babci

Gołąbki domowe babci Krysi – dodatkowe informacje

Gołąbków można zrobić więcej i zamrozić. Super danie w nagłej potrzebie. Mama mówi, że jej mama do tych gołąbków używała kwaszonej kapusty- liści. Kwaszono kapustę w beczce. Sypano poszatkowaną kapustę i w połowie beczki układano warstwę całych liści i znowu przykrywano poszatkowaną kapustą. Podobno takie gołąbki to dopiero pycha.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki bezmięsne z pieczarkami i sosem pieczarkowym
Następny przepis: Gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode