Gołąbki domowe babci Krysi
Przygotowanie gołąbków to przywilej, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Przepis na gołąbki, który zaprezentowany jest poniżej, jest skarbem rodzinnym – to gołąbki domowe babci Krysi. Te tradycyjne, polskie danie ma swoje niezwykłe tajemnice, którymi dzieliła się babcia Krysia. Są to gołąbki, które smakują jak te, które pamiętamy z dzieciństwa – pełne miękkiego mięsa i aromatycznego ryżu, otoczone liśćmi kapusty, duszone na wolnym ogniu. Smak, który budzi wspomnienia. Gołąbki babci Krysi to danie, które rozgrzewa od środka, idealne na zimne, jesienne wieczory. Dla wielu z nas, to kwintesencja domowej kuchni.
admin
Składniki:
- 1 główka białej kapusty (duża, ładna)
- 1 kg mięsa zmielonego (szynka)
- 2 cebule (posiekane w kostkę i przesmażone na maśle)
- 1 bułka kajzerka (namoczona w wodzie)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka majeranku
- pieprz czarny
- sól
- listek laurowy
- ziele angielskie
Gołąbki domowe babci Krysi – jak zrobić?
- Kapustę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą (solimy ). Dusimy pod przykryciem ok 20 min. Odcedzamy i studzimy. Nacinamy głąba i delikatnie rozkładamy kapustę na pojedyncze liście. Ścinamy główną żyłę z liścia. Najmniejsze i uszkodzone liście odkładamy.
- Do miski wkładamy mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajka, cebulkę, majeranek, pieprz czarny (sporo, musi być wyraźnie wyczuwalny), sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dolewamy wodę jeśli jest taka potrzeba. Masa ma być dość luźna.
- Robimy duże klopsy, które kładziemy na obgotowane liście i zwijamy, lekko dociskając. Tak robimy do wyczerpania składników.
- Dno dużego garnka ( gęsiarki ) wykładamy odłożonymi liśćmi. Na wierzchu układamy nasze gołąbki i przykrywamy też liśćmi. Gołąbki układamy jeden przy drugim, końcówką liścia do dołu. Całość zalewamy wodą do 3/4 wysokości gołąbków, wkładamy listek laurowi, 3 kulki ziela angielskiego. Dusimy na bardzo małym ogniu ok 2 godz.
- Gołąbki podajemy w sosie własnym, który robimy z powstałego wywaru, zagęszczając mąką. Smacznego.
Słowa kluczowe: gołąbki przepis babci, gołąbki babci
Gołąbki domowe babci Krysi – dodatkowe informacje
Gołąbków można zrobić więcej i zamrozić. Super danie w nagłej potrzebie. Mama mówi, że jej mama do tych gołąbków używała kwaszonej kapusty- liści. Kwaszono kapustę w beczce. Sypano poszatkowaną kapustę i w połowie beczki układano warstwę całych liści i znowu przykrywano poszatkowaną kapustą. Podobno takie gołąbki to dopiero pycha.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki bezmięsne z pieczarkami i sosem pieczarkowym
Następny przepis: Gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym