Gołąbki bezmięsne z pieczarkami i sosem pieczarkowym

Gołąbki bezmięsne z pieczarkami i sosem pieczarkowym

Gołabki bezmięsne z pieczarkami i sosem pieczarkowym to idealne danie dla tych, którzy poszukują alternatyw dla tradycyjnych wersji tego popularnego polskiego dania. Zamiast mięsa, te gołąbki są wypełnione aromatycznymi pieczarkami, które stają się głównym bohaterem potrawy. Co więcej, danie podaje się z sosem pieczarkowym, co podkreśla smak i charakter tej wegetariańskiej odmiany gołąbków. To doskonała propozycja dla wegetarian i weganków, a także dla tych, którzy chcą zróżnicować swoje menu i spróbować czegoś nowego. Ta wersja gołąbków jest lekka, zdrowa i pełna smaku.

Składniki:

  • Gołąbki:
  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 30 dag białego ryżu
  • 2 duże cebule
  • 50 dag pieczarek
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 50 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • koperek suszony według uznania
  • Dodatkowo:
  • szczypiorek według uznania
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka octu

Gołąbki bezmięsne z pieczarkami i sosem pieczarkowym – jak zrobić?

  1. Farsz: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, również smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do ryżu dodajemy cebulę i pieczarki, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy.
  2. Kapusta: Kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb. Kapustę płuczemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem i wkładamy kapustę. Podczas gotowania zdejmujemy po jednym liściu. Liście układamy na sitku. Następnie z liści wycinamy grubsze włókna. Liście studzimy.
  3. Zawijanie: Na tak przygotowane liście nakładamy porcje farszu i dokładnie zawijamy.
  4. Duszenie: Gołąbki układamy w większym garnku lub na głębokiej patelni. Podlewamy gorącą wodą, lekko solimy i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty. Nadmiar wody odparowujemy. Gołąbki studzimy.
  5. Sos: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma się tylko lekko zeszklić, dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
  6. Podanie: Gołąbki odsmażamy na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego życzę.

Gołąbki bezmięsne z pieczarkami i sosem pieczarkowym – dodatkowe informacje

Z tego przepisu wychodzi 16 sztuk gołąbków.

Ocet nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu liście nie będą się rwały.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki bez zawijania
Następny przepis: Gołąbki domowe babci Krysi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode