Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania to niezwykle uproszczona wersja tradycyjnej polskiej potrawy. Ten przepis daje nam radość spożywania smacznego dania bez całego stresu związanego z zawijaniem gołąbków. Jego niezwykłość polega na gotowaniu składników w słoiku, co jest wyjątkowo praktyczne, gdy mamy dużą rodzinę do nakarmienia czy planujemy spotkanie z przyjaciółmi. Dania przygotowane w ten sposób mają unikalny smak, za co pokochają go zwłaszcza miłośnicy gołąbków. Spróbuj tego niezwykłego przepisu na gołąbki w słoiku lub odkryj smak gołąbków po hiszpańsku, który również jest niezwykle interesujący. Niezależnie od wyboru, satysfakcja jest gwarantowana!
admin
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 kajzerka
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 3 jajka
- mały koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu
- vegeta
- olej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- kilka łyżek śmietany 18%
Gołąbki bez zawijania – jak zrobić?
- Kapustę pekińską drobno siekamy, solimy Vegetą, odstawiamy na pół godziny żeby kapusta puściła sok, odciskamy z nadmiaru soku. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa i kapusty, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
- Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu, dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jaszcze przez 10-15 minut.
- Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody, dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i Vegetą.
Słowa kluczowe: gołąbki w słoiku przepis, gołąbki hiszpańskie
Gołąbki bez zawijania – dodatkowe informacje
Gołąbki w słoiku przepis, gołąbki hiszpańskie. Gołąbki podawać z ziemniakami lub z pieczywem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki bez zawijania
Następny przepis: Gołąbki bezmięsne z pieczarkami i sosem pieczarkowym