Gesie udka duszone w warzywach
Gęsie udka duszone w warzywach to przepis, który jest tak wytworny jak brzmi. Gęś jest często kojarzona ze świętami i okazjami specjalnymi, a jej bogaty, nieco dziki smak jest niezaprzeczalnie wyjątkowy. W naszym przepisie gęsie udka są długotrwale duszone z aromatycznymi warzywami, co nadaje mięsu jeszcze bardziej intensywnego smaku i zapachu. To danie wymaga cierpliwości – to nie jest szybki obiad, ale efekt końcowy jest absolutnie wartościowy. Idealne na rozgrzewający obiad w zimne dni czy uroczysty posiłek. Pora na prawdziwą ucztę dla miłośników mięsa!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 udka (nozki) z gęsi
- 2 duże marchewki
- mały seler
- 2 cebule
- 2 kwaśne jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 8 ziaren jałowca
- 10 ziarenek pieprzu kolorowego
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- po łyżce suszonego majeranku i lubczyku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Gesie udka duszone w warzywach – jak zrobić?
- Udka umyć i osuszyć.
- Naciąć od strony skóry 3-4 razy.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz (mocno nagrzać), następnie dokładnie na rumiano obsmażyć udkta.
- Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Marchew i seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jabłka pokroić w ćwiartki.
- Do udka dodać cebulę, razem chwilę dusić. Następnie należy dodać starte warzywa, czosnek, jabłka i przyprawy oprócz soli i zmielonego pieprzu.
- Zmniejszamy ogień i dusimy udka z warzywami, co jakiś czas obracając udkta i mieszając warzywa.
- W zależności od tego czy Gesina jest od gospodarza czy ze sklepu, czas duszenia będzie się różnił. Moje udka były takie wiejskie, więc czas duszenia był dłuższy i trwał około półtorej godzinny.
- Około 10 minut przed końcem duszenia doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gesie udka duszone w warzywach – dodatkowe informacje
Do duszenia gesiny należy użyć rondla z grubym dnem, aby zapobiec przypalaniu. Jeżeli okaże się, że warzywa były za mało soczyste, można podlać gorącą wodę. Podlewać należy małymi porcjami, aby nie było za dużo płynu, bo inaczej nasze udka nam się ugotują 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gęś pieczona z pomarańczami
Następny przepis: Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany