Gęsia pierś z karmelizowanymi śliwkowym

Gęsia pierś z karmelizowanymi śliwkowym

Przepis na gęsią pierś z karmelizowanym sosem śliwkowym to propozycja dla poszukujących eleganckich i wykwintnych dań na specjalne okazje. Gęś to drób o charakterystycznym, intensywnym smaku, który doskonale komponuje się z kontrastującą słodyczą karmelizowanego sosu śliwkowego. Prosty, a jednocześnie elegancki przepis, który przyciąga swoją głębią smaku, zapachu i prezentacją. Gęś doskonale nadaje się na eleganckie, jesienne i zimowe posiłki, a delikatny sos śliwkowy sprawia, że danie staje się nie tylko bardziej apetyczne, ale też oryginalne. Ta kompozycja smaków pozwala na cieszenie się pełnią aromatu gęsi w nowoczesnej odsłonie.

Składniki:

  • Pierś:
  • 1 podwójna pierś z gęsi wraz ze skórką,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżka majeranku,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Papryka ostra do smaku,
  • Karmelizowane śliwki:
  • 300 gram śliwek,
  • 7 dag masła,
  • Ok 2 łyżki prawdziwego miodu,
  • Cynamon do smaku,
  • Szczypta ostrej papryki do smaku,

Gęsia pierś z karmelizowanymi śliwkami – jak zrobić?

  1. nacinanie i przyprawianie

    1.

    PIERŚ: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pierś przepłukujemy i osuszamy. Skórę gęsi nacinamy np. wykonując kratkę. Tak przygotowane mięso nacieramy przyprawami oraz oprószamy majerankiem. Przyprawione odkładamy do lodówki na noc.

  2. smażenie

    2.

    Następnego dnia na suchej patelni obsmażamy pierś z obu stron. Smażenie zaczynamy od części pokrytej skórą, z której w trakcie smażenia wytopi się tłuszcz. Obsmażone mięso wraz z wytopionym tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Mięso pieczemy w 180°C około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia wierzch polewamy wytworzonym sosem śliwkowym.

  3. karmelizowanie śliwek

    3.

    KARMELIZOWANE ŚLIWKI: Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połowę lub ćwiartki i usuwamy z nich pestki. Masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy miód oraz śliwki. Całość podgrzewamy około 5- 8 minut.
    Gotowy sos śliwkowy doprawiamy do smaku cynamonem oraz papryką. Upieczoną pierś kroimy w plastry i podajemy w towarzystwie przygotowanych śliwek.

Słowa kluczowe: sos śliwkowy do gęsi

porady – dodatkowe informacje

Gęsina bardzo lubi słodkie dodatki. Zazwyczaj była to u mnie żurawina i jabłka. Tym razem postawiałam na śliwki. Połączenie sosu śliwkowego do gęsi jak najbardziej polecam.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gęś pieczona z pomarańczami
Następny przepis: Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode