Gęsia pierś z karmelizowanymi śliwkowym
Składniki:
- Pierś:
- 1 podwójna pierś z gęsi wraz ze skórką,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżka majeranku,
- Sól do smaku,
- Pieprz do smaku,
- Papryka ostra do smaku,
- Karmelizowane śliwki:
- 300 gram śliwek,
- 7 dag masła,
- Ok 2 łyżki prawdziwego miodu,
- Cynamon do smaku,
- Szczypta ostrej papryki do smaku,
Gęsia pierś z karmelizowanymi śliwkami – jak zrobić?
-
1.
PIERŚ: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pierś przepłukujemy i osuszamy. Skórę gęsi nacinamy np. wykonując kratkę. Tak przygotowane mięso nacieramy przyprawami oraz oprószamy majerankiem. Przyprawione odkładamy do lodówki na noc.
-
2.
Następnego dnia na suchej patelni obsmażamy pierś z obu stron. Smażenie zaczynamy od części pokrytej skórą, z której w trakcie smażenia wytopi się tłuszcz. Obsmażone mięso wraz z wytopionym tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Mięso pieczemy w 180°C około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia wierzch polewamy wytworzonym sosem śliwkowym.
-
3.
KARMELIZOWANE ŚLIWKI: Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połowę lub ćwiartki i usuwamy z nich pestki. Masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy miód oraz śliwki. Całość podgrzewamy około 5- 8 minut.
Gotowy sos śliwkowy doprawiamy do smaku cynamonem oraz papryką. Upieczoną pierś kroimy w plastry i podajemy w towarzystwie przygotowanych śliwek.
Słowa kluczowe: sos śliwkowy do gęsi
porady – dodatkowe informacje
Gęsina bardzo lubi słodkie dodatki. Zazwyczaj była to u mnie żurawina i jabłka. Tym razem postawiałam na śliwki. Połączenie sosu śliwkowego do gęsi jak najbardziej polecam.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gęś pieczona z pomarańczami
Następny przepis: Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany