Gęś nadziewana ziemniakami

Gęś nadziewana ziemniakami

Jeśli poszukujesz prawdziwie sycącego dania na specjalną okazję, gęś nadziewana ziemniakami powinna trafić w dziesiątkę. Jest to klasyczne danie z bogatym, głębokim smakiem, które w sam raz pasuje na świąteczny stół. Delikatne mięso gęsi, w połączeniu z lekko kruchymi, ale soczystymi ziemniakami, tworzy niepowtarzalną symfonię smaków. Choć przygotowanie tej gęsi pieczonej z ziemniakami jest nieco żmudne, efekt końcowy warte jest każdej minuty poświęconego czasu. W rezultacie otrzymujemy danie, które nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale również jest efektowną ozdobą stołu, zdobiącą każde święto.

Składniki:

  • ● około 3 kg gęsi
  • ● sól, pieprz
  • ● tłuszcz do brytfanny
  • ● 1/2 kg małych ziemniaków
  • ● łyżka majeranku
  • ● łyżka masła
  • ● łyżka bułki tartej
  • ● kostka rosołowa

Gęś nadziewana ziemniakami – jak zrobić?

  1. 1.
    Gęś dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Szyjkę i skrzydełka odkrawamy. Tuszkę z zewnątrz i od środka nacieramy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
  2. 2.
    Ziemniaki obieramy i myjemy. W garnku zagotowujemy litr wody, wkładamy kostkę rosołową, całe ziemniaki i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Do ziemniaków dodajemy masło, majeranek i bułkę tartą. Oprószamy solą i pieprzem.
  3. 3.
    Gęś nadziewamy ziemniakami, zszywamy i przekładamy do natłuszczonej brytfanny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C. Wstawiamy gęś i pieczemy 2 godziny, od czasu do czasu polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia. Gęś przekładamy na półmisek. Sos przecedzamy przez sito i podajemy osobno w sosjerce.

Słowa kluczowe: gęś pieczona z ziemniakami, gęś faszerowana ziemniakami

Gęś nadziewana ziemniakami – dodatkowe informacje

● Gęś można również natrzeć papryką lub czosnkiem.

● Ziemniaki nabiorą apetycznego aromatu, gdy upieczemy je z gałązkami natki pietruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gelato di Riso
Następny przepis: Gęs pieczona w całości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode