Gęś nadziewana ziemniakami
Jeśli poszukujesz prawdziwie sycącego dania na specjalną okazję, gęś nadziewana ziemniakami powinna trafić w dziesiątkę. Jest to klasyczne danie z bogatym, głębokim smakiem, które w sam raz pasuje na świąteczny stół. Delikatne mięso gęsi, w połączeniu z lekko kruchymi, ale soczystymi ziemniakami, tworzy niepowtarzalną symfonię smaków. Choć przygotowanie tej gęsi pieczonej z ziemniakami jest nieco żmudne, efekt końcowy warte jest każdej minuty poświęconego czasu. W rezultacie otrzymujemy danie, które nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale również jest efektowną ozdobą stołu, zdobiącą każde święto.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ● około 3 kg gęsi
- ● sól, pieprz
- ● tłuszcz do brytfanny
- ● 1/2 kg małych ziemniaków
- ● łyżka majeranku
- ● łyżka masła
- ● łyżka bułki tartej
- ● kostka rosołowa
Gęś nadziewana ziemniakami – jak zrobić?
-
1.
Gęś dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Szyjkę i skrzydełka odkrawamy. Tuszkę z zewnątrz i od środka nacieramy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. -
2.
Ziemniaki obieramy i myjemy. W garnku zagotowujemy litr wody, wkładamy kostkę rosołową, całe ziemniaki i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Do ziemniaków dodajemy masło, majeranek i bułkę tartą. Oprószamy solą i pieprzem. -
3.
Gęś nadziewamy ziemniakami, zszywamy i przekładamy do natłuszczonej brytfanny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C. Wstawiamy gęś i pieczemy 2 godziny, od czasu do czasu polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia. Gęś przekładamy na półmisek. Sos przecedzamy przez sito i podajemy osobno w sosjerce.
Słowa kluczowe: gęś pieczona z ziemniakami, gęś faszerowana ziemniakami
Gęś nadziewana ziemniakami – dodatkowe informacje
● Gęś można również natrzeć papryką lub czosnkiem.
● Ziemniaki nabiorą apetycznego aromatu, gdy upieczemy je z gałązkami natki pietruszki.