Gelato di Riso

Gelato di Riso

Gelato di Riso to przepis, który pochodzi z pięknej Italii. Jest to specjalny rodzaj lodów ryżowych, które wyróżniają się niezwykle aksamitną konsystencją i subtelnym smakiem. Możemy go spotkać w różnych regionach kraju, zawsze bawiąc naszych zmysłów swoją unikalnością. Ten przepis na gelato jest doskonały na letnie upały. Jest nie tylko pyszny, ale również niezwykle odświeżający. Często podawany jest jako deser po tradycyjnym włoskim obiedzie, ale jest również doskonały jako przekąska w gorące popołudnie. Dzięki temu przepisowi możesz poczuć klimat słonecznej Italii, niezależnie od miejsca, w którym się znajdujesz.

Składniki:

  • 750 ml mleka ryżowego
  • 250 ml gęstej śmietany
  • 150 g cukru brązowego
  • 100 g ryżu mlecznego (milchreis) lub Arborio
  • 5 żółtek kurzych, organicznych
  • 1 laska wanilii
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta soli morskiej

Gelato di riso – jak zrobić?

  1. 1.
    Rozgrzać piecyk do 175°C. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą wlać mleko, wsypać ryż, 50 g cukru, sól, laskę wanilii i skórkę ze sparzonej pomarańczy. Przykryć naczynie i piec przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, dodać resztę cukru i kontynuować pieczenie – już bez przykrycia – przez kolejne 30 minut.
  2. 2.
    Następnie wyjąć naczynie z pieca, usunąć skórkę oraz laskę wanilii. Dodać żółtka, lekko ubić trzepaczką rózgową, dodać śmietanę i gałkę muszkatołową. Połowę masy ryżowej zmiksować w blenderze, a następnie połączyć z pozostałą częścią masy.
  3. 3.
    Całość wstawić do lodówki na ok. 2 godziny, a potem już postępować zgodnie z instrukcją maszyny do wyrobu lodów. Jeśli jednak nie dysponujecie takim urządzeniem, można miksować lody przez 20 minut zwykłym mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. W obu przypadkach – niezależnie jakiego sprzętu użyjecie – zmiksowaną masę włożyć do pojemnika z przykrywką i wstawić do zamrażalki na kilka godzin, a potem można się już delektować.
  4. 4.
    Mimo, że ich głównym składnikiem jest ryż, schodzi on na drugi plan, gdyż dominują aromat pomarańczy i laska waniliowa. Lody są lekkie, mniej kaloryczne, a dzięki ryżowi – kremowe. Gelato di Riso stanowią również doskonałą alternatywę dla wegetarian i osób świadomie odżywiających się. Są idealne na upalne dni lata.

Gelato di Riso – dodatkowe informacje

Powyższy przepis na gelato di riso jest na około 1 litr lodów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gazpacho hiszpański chłodnik pomidorowy
Następny przepis: Gęś faszerowana wątróbką i kaszą gryczaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode