Gęś faszerowana kaszą i grzybami

Gęś faszerowana kaszą i grzybami

Pod żadnym pozorem nie możemy zapomnieć o klasycznej, aromatycznej gęsi faszerowanej kaszą i grzybami, zwłaszcza podczas świąt. Większość z nas kojarzy ten przepis z uroczystymi obiadami rodzinnych spotkań. Właśnie nasz przepis na gęś pieczoną z kaszą, której towarzyszą aromatyczne grzyby, jest idealny na takie okazje. Ta wykwintna potrawa pachnie domem, ciepłem i tradycją. Nasz wybór składników gwarantuje, że przysmak ten, pomimo swojej prostoty, zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Ta gęś faszerowana kaszą i grzybami to danie, które zdobi stół nie tylko smakiem, ale i zapachem.

Składniki:

  • Farsz:
  • 2-3 paczki kaszy gryczanej
  • 20 grzybów świeżych, mrożonych albo mogą być suszone
  • 1 cebula większa
  • bulion (najlepiej grzybowy) 700ml
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła

Składniki do solanki:

  • na litr wody – 1 łyżka soli

Dodatkowo:

  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 5 ząbków czosnku
  • trochę miodu

Gęś faszerowana kaszą i grzybami – jak zrobić?

  1. Najlepiej jak gęś poleży pare godzin w solance lub całą noc. (Gęś ma być zakryta solanką.)
  2. Cebulkę drobno kroimy podsmażamy na masle,dorzucamy pokrojone grzyby doprawiamy sola chwilę smażymy,dosypujemy kaszę przesmażamy ok 2 min.i zalewamy połową bulionu miszamy gotujemy na wolnym ogniu,gdy kasza wypije bulion dodajemy resztę bulionu i gotujemy miesząjąc od czasu do czasu aż kasza będzie al’dente,doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Osuczoną gęś nacieramy pieprzem i majerankiem w środku też ,jeżeli poterzeba można jeszcze posolić .Faszerujemy gęś naszym farszem ,szczywamy na końcu aby nie wyleciał.Smarujemy gęś miodem.Wsadzamy do brytfanki ,dodajemy ząbki czosnku razem z łupą i pieczemy ok 1 godziny na 1kilo gęsi,piec najlepiej dłużej na nieco mniejszej temperaturze,gąska jest wtedy soczysta. Gęś w trakcie pieczenia podlewamy tłuszczem, który się wytopił.Pod koniec można odsłonić aby sie zrumieniła.
  4. SMACZNEGO

Sposób przygotowania: gęś pieczona z kaszą, gęś faszerowana kaszą i grzybami

xxxx – dodatkowe informacje

Gęś smakuje bardzo dobrze z czerwoną kapustą na ciepło bądź na zimno, jak kto woli 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gazpacho hiszpański chłodnik pomidorowy
Następny przepis: Gęś faszerowana wątróbką i kaszą gryczaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode