Gęś faszerowana kaszą i grzybami
Pod żadnym pozorem nie możemy zapomnieć o klasycznej, aromatycznej gęsi faszerowanej kaszą i grzybami, zwłaszcza podczas świąt. Większość z nas kojarzy ten przepis z uroczystymi obiadami rodzinnych spotkań. Właśnie nasz przepis na gęś pieczoną z kaszą, której towarzyszą aromatyczne grzyby, jest idealny na takie okazje. Ta wykwintna potrawa pachnie domem, ciepłem i tradycją. Nasz wybór składników gwarantuje, że przysmak ten, pomimo swojej prostoty, zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Ta gęś faszerowana kaszą i grzybami to danie, które zdobi stół nie tylko smakiem, ale i zapachem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Farsz:
- 2-3 paczki kaszy gryczanej
- 20 grzybów świeżych, mrożonych albo mogą być suszone
- 1 cebula większa
- bulion (najlepiej grzybowy) 700ml
- sól
- pieprz
- łyżka masła
Składniki do solanki:
- na litr wody – 1 łyżka soli
Dodatkowo:
- sól
- pieprz
- majeranek
- 5 ząbków czosnku
- trochę miodu
Gęś faszerowana kaszą i grzybami – jak zrobić?
- Najlepiej jak gęś poleży pare godzin w solance lub całą noc. (Gęś ma być zakryta solanką.)
- Cebulkę drobno kroimy podsmażamy na masle,dorzucamy pokrojone grzyby doprawiamy sola chwilę smażymy,dosypujemy kaszę przesmażamy ok 2 min.i zalewamy połową bulionu miszamy gotujemy na wolnym ogniu,gdy kasza wypije bulion dodajemy resztę bulionu i gotujemy miesząjąc od czasu do czasu aż kasza będzie al’dente,doprawiamy solą i pieprzem.
- Osuczoną gęś nacieramy pieprzem i majerankiem w środku też ,jeżeli poterzeba można jeszcze posolić .Faszerujemy gęś naszym farszem ,szczywamy na końcu aby nie wyleciał.Smarujemy gęś miodem.Wsadzamy do brytfanki ,dodajemy ząbki czosnku razem z łupą i pieczemy ok 1 godziny na 1kilo gęsi,piec najlepiej dłużej na nieco mniejszej temperaturze,gąska jest wtedy soczysta. Gęś w trakcie pieczenia podlewamy tłuszczem, który się wytopił.Pod koniec można odsłonić aby sie zrumieniła.
- SMACZNEGO
Sposób przygotowania: gęś pieczona z kaszą, gęś faszerowana kaszą i grzybami
xxxx – dodatkowe informacje
Gęś smakuje bardzo dobrze z czerwoną kapustą na ciepło bądź na zimno, jak kto woli 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gazpacho hiszpański chłodnik pomidorowy
Następny przepis: Gęś faszerowana wątróbką i kaszą gryczaną