Garmażerka na specjalne okazje
Dziś przedstawiamy przepis na niezwykłą garmażerkę na specjalne okazje, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem i wyglądem. Garmażerka to kompozycja mięs, wędlin, serów i warzyw, idealna na wszelkiego rodzaju przyjęcia czy spotkania rodzinne, gdzie nie liczy się tylko smak, ale także prezencja potrawy. Sposób aranżacji i doboru składników pozwoli Ci w pełni wykorzystać swoją kreatywność kulinarne. Unikatowe dekoracje garmażerki nie tylko podkreślą urok i styl Twojego przyjęcia, ale także zachwycą gości niecodziennym podejściem do tradycyjnej potrawy. Odkryj świat garmażerki na nowo i zaskocz swoich gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- -20 plasterków szynki gotowanej dużej
- -1 ozór wołowy
- -40 dag pasztetu dziadunia
- -sałatka jarzynowa wg. własnego przepisu (6 kulek + zawijana w szynce wg. uznania)
- -mały majonez winiary
- -paczka włoszczyzny do wywaru
- -szczypta vegetty do wywaru
- -2 kulki ziela angielskiego do wywaru
- -2 liście laurowe do wywaru
- -3 paczki żelatyny z przyprawami
- -mały słoik ogórków marynowanych
- -mały słoik pieczarek marynowanych
- Dekoracje:
- -główka sałaty dekoracyjnej
- -ogórek zielony
- -papryka pomarańczowa
- -kiść winogron białych
- -kiść winogron ciemnych
- -1 papryka czerwona
- -1 melon żółty
- -1 jabłko
- -2 pomidory
- -pęczek rzodkiewek
- -pudełko wykałaczek
Garmażerka na specjalne okazje – jak zrobić?
-
1.
Robienie garmażerki zaczynamy od przygotowania najważniejszych jej składników. Do dużego garnka wlewamy 3/4 garnka wody z dodatkiem vegetty wg. uznania, liści laurowych i ziela angielskiego, zagotowujemy. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy ozora i obraną włoszczyznę. Gotujemy aż do miękkości ozora. W tym czasie gdy ozór jest gotowany przygotowujemy dekoracje. Dekoracje możemy przygotować według swojego uznania (podałam przykładowe składniki do dekoracji pokazanej na zdjęciu) po wykonaniu dekoracji zawijamy sałatkę jarzynową w szynkę i układamy na półmisku, dużym talerzu lub szybie tak jak na zdjęciu. Obok szynki układamy pokrojonego ozora oraz pokrojony w grube plastry pasztet. Kolo tak ułożonego pasztetu formujemy kuleczki z sałatki jarzynowej (najlepiej za pomocą łyżki do lodów). Całość ozdabiamy sałatą dekoracyjną i różnorodnymi dekoracjami przygotowanymi przez nas. Gdzieniegdzie układamy marynowane pieczarki i ogórki (na zdj.znajdują się one w koszyczku zrobionym z melona). Na koniec robimy kleksy majonezowe na sałatce, ozorku, szynce i pasztecie. Do tak przygotowanej garmażerki przygotowujemy żelatynę w proporcji 3 paczki żelatyny na 8 szklanek (250ml) wody. Na koniec, gdy żelatyna będzie lekko stężała, wylewamy na garmażerkę (najlepiej za pomocą woreczka śniadaniowego).
Słowa kluczowe: jak udekorować garmażerkę, dekoracje garmażerki, garmażerka przepisy
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy wykonać dekoracje garmażerki tak jak na zdjęciu, potrzebne będą noże do carvingu lub nóż jarzyniaka (do łabędzia, ananasa, rzodkiewek, papryki, ogórka).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galuszka z boczkiem
Następny przepis: Garus, czyli świętokrzyska zupa owocowa