Garmażerka na specjalne okazje

Garmażerka na specjalne okazje

Dziś przedstawiamy przepis na niezwykłą garmażerkę na specjalne okazje, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem i wyglądem. Garmażerka to kompozycja mięs, wędlin, serów i warzyw, idealna na wszelkiego rodzaju przyjęcia czy spotkania rodzinne, gdzie nie liczy się tylko smak, ale także prezencja potrawy. Sposób aranżacji i doboru składników pozwoli Ci w pełni wykorzystać swoją kreatywność kulinarne. Unikatowe dekoracje garmażerki nie tylko podkreślą urok i styl Twojego przyjęcia, ale także zachwycą gości niecodziennym podejściem do tradycyjnej potrawy. Odkryj świat garmażerki na nowo i zaskocz swoich gości.

Składniki:

  • -20 plasterków szynki gotowanej dużej
  • -1 ozór wołowy
  • -40 dag pasztetu dziadunia
  • -sałatka jarzynowa wg. własnego przepisu (6 kulek + zawijana w szynce wg. uznania)
  • -mały majonez winiary
  • -paczka włoszczyzny do wywaru
  • -szczypta vegetty do wywaru
  • -2 kulki ziela angielskiego do wywaru
  • -2 liście laurowe do wywaru
  • -3 paczki żelatyny z przyprawami
  • -mały słoik ogórków marynowanych
  • -mały słoik pieczarek marynowanych
  • Dekoracje:
  • -główka sałaty dekoracyjnej
  • -ogórek zielony
  • -papryka pomarańczowa
  • -kiść winogron białych
  • -kiść winogron ciemnych
  • -1 papryka czerwona
  • -1 melon żółty
  • -1 jabłko
  • -2 pomidory
  • -pęczek rzodkiewek
  • -pudełko wykałaczek

Garmażerka na specjalne okazje – jak zrobić?

  1. gotowe łabędzie 1.
    Robienie garmażerki zaczynamy od przygotowania najważniejszych jej składników. Do dużego garnka wlewamy 3/4 garnka wody z dodatkiem vegetty wg. uznania, liści laurowych i ziela angielskiego, zagotowujemy. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy ozora i obraną włoszczyznę. Gotujemy aż do miękkości ozora. W tym czasie gdy ozór jest gotowany przygotowujemy dekoracje. Dekoracje możemy przygotować według swojego uznania (podałam przykładowe składniki do dekoracji pokazanej na zdjęciu) po wykonaniu dekoracji zawijamy sałatkę jarzynową w szynkę i układamy na półmisku, dużym talerzu lub szybie tak jak na zdjęciu. Obok szynki układamy pokrojonego ozora oraz pokrojony w grube plastry pasztet. Kolo tak ułożonego pasztetu formujemy kuleczki z sałatki jarzynowej (najlepiej za pomocą łyżki do lodów). Całość ozdabiamy sałatą dekoracyjną i różnorodnymi dekoracjami przygotowanymi przez nas. Gdzieniegdzie układamy marynowane pieczarki i ogórki (na zdj.znajdują się one w koszyczku zrobionym z melona). Na koniec robimy kleksy majonezowe na sałatce, ozorku, szynce i pasztecie. Do tak przygotowanej garmażerki przygotowujemy żelatynę w proporcji 3 paczki żelatyny na 8 szklanek (250ml) wody. Na koniec, gdy żelatyna będzie lekko stężała, wylewamy na garmażerkę (najlepiej za pomocą woreczka śniadaniowego).

Słowa kluczowe: jak udekorować garmażerkę, dekoracje garmażerki, garmażerka przepisy

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy wykonać dekoracje garmażerki tak jak na zdjęciu, potrzebne będą noże do carvingu lub nóż jarzyniaka (do łabędzia, ananasa, rzodkiewek, papryki, ogórka).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galuszka z boczkiem
Następny przepis: Garus, czyli świętokrzyska zupa owocowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode