Galuszka z boczkiem
Jak tytuł sugeruje, ten przepis skupia się na tradycyjnym daniu kuchni polskiej – galuszkach z boczkiem. Galuszki, znane również jako kluski, to jeden z najpopularniejszych dodatków do wielu potraw. Kuszą swoją prostotą, delikatnością i uniwersalnością. Galuszka z boczkiem to wyjątkowe połączenie – miękkości klusek i chrupkości boczku. Dla miłośników tłustych, ale zadowalających dań, ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Jego wykonanie nie jest trudne, to danie idealne na codzienny obiad lub kolację. Czas przygotowania to tylko kilka chwil, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego miłośnika polskiej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 35 dekagramów mąki pszennej
- 6 dekagramów masła
- 2 jajka
- 200 mililitrów wody
- sól do smaku
- 20 dekagramów plastrów boczku wędzonego
Galuszka z boczkiem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Utrzeć masło, dodawać po jajku. Posolić.
Wsypać po trochu mąkę na przemian z wodą i miksować.
Masa ma być dość gęsta.
Zagotować w garnku wodę z solą.
Ja używam do robienia kluseczek specjalnego sita z lejkiem, ale można robić kluski kładzione. Maczać w gorącej wodzie łyżkę i oddzielać małe kluseczki prosto do wrzątku.
Poczekać aż kluski wypłyną na powierzchnię i gotować partiami ok. 2 minut.
Boczek pokroić w paski i usmażyć na chrupko. Posypać galuszkę.
Słowa kluczowe: gałuszki kluski, kluseczki galuszki, kluski galuski, kluski galuszki, galuszka przepis, galuszki przepis, gałuszki przepis
Galuszka z boczkiem – dodatkowe informacje
Zakupiłam na węgierskim targu sitko do kluseczek i od tamtej pory danie to często gości w mojej kuchni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: GAŁKI ZE SZCZUPAKA W GALARECIE
Następny przepis: Gargamel wg. Siostry Anastazji