Galert śląski(galareta z golonki i nóżek wieprzowych)
Galert śląski to staropolskie danie, przejęte z kuchni niemieckiej, które podbiło serca Ślązaków. Wyróżniający się intensywnym smakiem, przyrządza się go z golonki i nóżek wieprzowych. Golonka po śląsku to nie tylko przysmak dla mięsożerców, ale również źródło kolagenu, który wpływa pozytywnie na zdrowie skóry, włosów i stawów. Galert to danie idealne na zimno, choć równie dobrze smakuje na ciepło. Wyrabiany z mięsa i wywaru, jest smaczny, pożywny i zdrowy. W tradycyjnej kuchni śląskiej nie może go zabraknąć, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Czy jesteś gotowy rozpocząć swoją kulinarną przygodę z galertem śląskim?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 sztuka tylna golonka wieprzowa
- 2 sztuki nóżki wieprzowe
- włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler
- liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: pół puszki groszku konserwowego
Galert śląski (galareta z golonki i nóżek wieprzowych) – jak zrobić?
- Golonkę i nóżki dokładnie umyć. Włożyć do zimnej wody z przyprawami i zagotować.
- Po pół godzinie dodać warzywa. Gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu, aż mięso odejdzie od kości.
- Wyjąć mięso z wywaru, a wywar przecedzić dokładnie przez gęste sitko i wlać do garnka.
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do wywaru i ponownie całość zagotować.
- Salaterki lub jedną większą miskę opłukać zimną wodą, na dno ułożyć pokrojoną w kostkę marchewkę z wywaru.
- Wlewać porcjami. Można dodać groszku konserwowego.
Słowa kluczowe: golonko po śląsku, golonka po śląsku, galert
xxxx – dodatkowe informacje
Galert śląski (galareta z golonki i nóżek wieprzowych) powinien sam stężeć, ale w upalne dni można dodać 2 łyżki żelatyny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galaretkowiec na mleku
Następny przepis: Galaretkowy zawrót głowy