Galaretkowiec na mleku
Galaretkowiec na mleku to tradycyjny polski deser, ceniony za swoje delikatne, puszyste konsystencje i słodki smak. Wykorzystując mleko skondensowane i galaretkę, ten deser jest zarówno pyszny jak i łatwy do zrobienia. Idealny na każdą okazję, czy to wielkie rodzinne uroczystości czy codzienny deser po obiedzie. Galaretkowiec z mlekiem skondensowanym zaskoczy swoim niebanalnym smakiem nie jednego łasucha. Prosty i szybki do zrobienia galaretkowiec na mleku jest również świetnym rozwiązaniem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a w naszej kuchni brakuje skomplikowanych składników. Warto dodać, iż kolorowy wygląd tego deseru umili każde popołudnie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 ml mleka
- 3 galaretki o różnych smakach i kolorach
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 łyżki żelatyny
skondensowanym, przepis, galaretki, mleko, cukier, żelatyna, keksówka, lodówka, stężenie.
Galaretkowiec na mleku – dodatkowe informacje
* można zalać galaretki nie 300 ml a 250 ml wody, ale wtedy można dodać czwarty kolor galaretki
* dla dekoracji z kilku plastrów galaretkowca wykroiłam serduszka foremką do ciasteczek
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galaretki z golonki i nóżek wieprzowych
Następny przepis: Galert śląski(galareta z golonki i nóżek wieprzowych)