Galaretki z golonki i nóżek wieprzowych

Galaretki z golonki i nóżek wieprzowych

Kiedy dni robią się coraz chłodniejsze, ciepłe potrawy zaczynają być bardziej pożądane, a jednym z tradycyjnych, polskich dań, które nigdy nie wychodzi z mody jest galareta z nóżek i golonki. Popularna zarówno na Śląsku, jak i w innych regionach Polski, galaretka przynosi wspomnienia domowych, rodzinnych obiadów. Docenią ją nie tylko miłośnicy wieprzowiny, ale także wszyscy, którzy połakomili się na coś „z kopyta”. Galaretki z golonki i nóżek wieprzowych to klasyczny przepis, który z powodzeniem możemy wykorzystać przy różnego rodzaju okazjach. Czy to galat czy galart – zawsze wychodzi pysznie!

Składniki:

  • 4 przednie nóżki wieprzowe
  • golonka tylnia
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • opieczona cebula
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • sól
  • pieprz

Galaretki z golonki i nóżek wieprzowych – jak zrobić?

  1. Oczyszczenie skóry na golonce i nóżkach, dokładne umycie w zimnej wodzie.
  2. Mięso umieścić w garnku, zalać zimną wodą (około 2 cm ponad mięso).
  3. Dodać warzywa i przyprawy (bez soli i pieprzu). Gotować na wolnym ogniu przez około 4 godziny.
  4. Gdy mięso będzie bardzo miękkie, wyjąć je z wywaru łyżką cedzakową.
  5. Wywar przyprawić solą i pieprzem, przecedzić.
  6. Mięso pokroić w małe kawałki, a marchewkę w kostkę.
  7. Kawałki mięsa i marchewki umieścić w miseczkach, zalać wywarem.
  8. Galaretkę studzić, następnie umieścić w lodówce, aż stężeje.
  9. Podawać stężone, polane sokiem z cytryny lub octem.
  10. SAMCZNEGO.

Słowa kluczowe: zimne nóżki z golonki przepis, galaretka z nóżek wieprzowych i golonki, galareta z nóżek i golonki przepis, jak zrobić galart wieprzowy, nóżki wieprzowe, przepis na galart wieprzowy, galat czy galart, zimne nóżki z golonki, galart wieprzowy, galareta z nóżek i golonki, galaretki wieprzowe

Porady – Dodatkowe informacje

Wywar solimy na samym końcu, musi być dobrze słony, gdyż mięso wchłonie sól.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galaretki w czekoladzie
Następny przepis: Galaretkowiec na biszkopcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode