Galaretkowiec na biszkopcie

Galaretkowiec na biszkopcie

Galaretkowiec na biszkopcie to klasyczny przepis z naszego dzieciństwa. To idealna propozycja dla miłośników soczystych, lekkich deserów, który sprawdzi się na każdej imprezie czy rodzinne spotkanie. Urocze warstwy biszkoptu przeplecione intensywnie owocową galaretką tworzą nie tylko dekoracyjny, ale i pyszny dodatek do kawy czy herbaty. Kluczowy składnik tego ciasta, galaretkowiec, jest zaskakująco łatwy do wykonania a efekt końcowy zawsze zachwyca, zarówno pod względem smaku, jak i prezentacji. To ciasto przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a jego przygotowanie nie stanowi dużej trudności. Zacznijmy więc przygodę z tym przepisem.

Składniki:

  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • sól szczypta
  • Masa śmietankowa
  • 500 ml kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka agrestowa

Galaretkowiec na biszkopcie – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 40*28 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić na pół.
  2. Masa śmietankowa: każdą galaretkę przygotować w 250 ml gorącej wody. Dobrze rozmieszać, przelać do płaskiego naczynia i odłożyć do stężenia. Galaretki pokroić w kostkę. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie. Miksując wlewać małym strumieniem do ubitej śmietany. Odłożyć 4-5 łyżek bitej śmietany do posmarowania wierzchu. Szybko dodać 3/4 pokrojonych galaretek, wymieszać łyżką. Wyłożyć na jedną część biszkoptu, przykryć drugą częścią, posmarować odłożoną bitą śmietaną i na górze rozłożyć resztę pokrojonych galaretek. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.

Galaretkowiec na biszkopcie – dodatkowe informacje

Ciasto kroimy nożem moczonym w gorącej wodzie. Smaki i kolory galaretek można zmieniać według siebie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galaretki z golonki i nóżek wieprzowych
Następny przepis: Galert śląski(galareta z golonki i nóżek wieprzowych)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode