Galaretki z golonki i nóżek wieprzowych
Kiedy dni robią się coraz chłodniejsze, ciepłe potrawy zaczynają być bardziej pożądane, a jednym z tradycyjnych, polskich dań, które nigdy nie wychodzi z mody jest galareta z nóżek i golonki. Popularna zarówno na Śląsku, jak i w innych regionach Polski, galaretka przynosi wspomnienia domowych, rodzinnych obiadów. Docenią ją nie tylko miłośnicy wieprzowiny, ale także wszyscy, którzy połakomili się na coś „z kopyta”. Galaretki z golonki i nóżek wieprzowych to klasyczny przepis, który z powodzeniem możemy wykorzystać przy różnego rodzaju okazjach. Czy to galat czy galart – zawsze wychodzi pysznie!
admin
Składniki:
- 4 przednie nóżki wieprzowe
- golonka tylnia
- 3 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- opieczona cebula
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- sól
- pieprz
Galaretki z golonki i nóżek wieprzowych – jak zrobić?
- Oczyszczenie skóry na golonce i nóżkach, dokładne umycie w zimnej wodzie.
- Mięso umieścić w garnku, zalać zimną wodą (około 2 cm ponad mięso).
- Dodać warzywa i przyprawy (bez soli i pieprzu). Gotować na wolnym ogniu przez około 4 godziny.
- Gdy mięso będzie bardzo miękkie, wyjąć je z wywaru łyżką cedzakową.
- Wywar przyprawić solą i pieprzem, przecedzić.
- Mięso pokroić w małe kawałki, a marchewkę w kostkę.
- Kawałki mięsa i marchewki umieścić w miseczkach, zalać wywarem.
- Galaretkę studzić, następnie umieścić w lodówce, aż stężeje.
- Podawać stężone, polane sokiem z cytryny lub octem.
- SAMCZNEGO.
Słowa kluczowe: zimne nóżki z golonki przepis, galaretka z nóżek wieprzowych i golonki, galareta z nóżek i golonki przepis, jak zrobić galart wieprzowy, nóżki wieprzowe, przepis na galart wieprzowy, galat czy galart, zimne nóżki z golonki, galart wieprzowy, galareta z nóżek i golonki, galaretki wieprzowe
Porady – Dodatkowe informacje
Wywar solimy na samym końcu, musi być dobrze słony, gdyż mięso wchłonie sól.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galaretki w czekoladzie
Następny przepis: Galaretkowiec na biszkopcie