Galaretka z kompotu owocowego
Podczas gorących dni, kiedy potrzebujemy orzeźwiającego deseru, galaretka to zawsze dobry pomysł. Wyjątkowo łatwa do przygotowania, zawsze dostarcza ulgi w upalne, letnie dni. Nasz przepis na galaretkę z kompotu owocowego jest prosty, smaczny i niesamowicie odświeżający. Dzięki temu, że przygotowujemy ją na bazie kompotu, możemy zdecydować, jakie owoce chcielibyśmy wykorzystać i dostosować smak do naszych preferencji. Klasyczne jabłka, grusze czy brzoskwinie, a może coś bardziej egzotycznego jak ananas lub mango? Wybór jest całkowicie nasz, a galaretka zawsze będzie pyszna.
admin
Składniki:
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
- 2 szklanki kompotu z dowolnych owoców (ja użyłam borówek amerykańskich)
Galaretka z kompotu owocowego – jak zrobić?
- Żelatynę moczymy na 15 minut w zimnej wodzie.
- Kompot podgrzewamy na gazie i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy.
- Przelewamy do salatek i studzimy.
Smacznego!!
Galaretka z kompotu – dodatkowe informacje
Do wykonania tej galaretki używam również innych smaków kompotów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galaretka z kurzych łapek
Następny przepis: Galaretka z owocami