Galaretka z kompotu owocowego

Galaretka z kompotu owocowego

Podczas gorących dni, kiedy potrzebujemy orzeźwiającego deseru, galaretka to zawsze dobry pomysł. Wyjątkowo łatwa do przygotowania, zawsze dostarcza ulgi w upalne, letnie dni. Nasz przepis na galaretkę z kompotu owocowego jest prosty, smaczny i niesamowicie odświeżający. Dzięki temu, że przygotowujemy ją na bazie kompotu, możemy zdecydować, jakie owoce chcielibyśmy wykorzystać i dostosować smak do naszych preferencji. Klasyczne jabłka, grusze czy brzoskwinie, a może coś bardziej egzotycznego jak ananas lub mango? Wybór jest całkowicie nasz, a galaretka zawsze będzie pyszna.

Składniki:

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 2 szklanki kompotu z dowolnych owoców (ja użyłam borówek amerykańskich)

Galaretka z kompotu owocowego – jak zrobić?

  1. Żelatynę moczymy na 15 minut w zimnej wodzie.
  2. Kompot podgrzewamy na gazie i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy.
  3. Przelewamy do salatek i studzimy.

Smacznego!!

Galaretka z kompotu – dodatkowe informacje

Do wykonania tej galaretki używam również innych smaków kompotów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galaretka z kurzych łapek
Następny przepis: Galaretka z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode