Galareta wieprzowa w słoikach
Podróżuj z nami do czasów babci i odkryj sekrety tradycyjnej kuchni polskiej. Pełna kolorytu i kulturowego dziedzictwa, rodzima kuchnia potrafi zaskoczyć swoim unikalnym charakterem. Przepis na galaretę wieprzową w słoikach to jedno z tych tradycyjnych dań, które umilają zimowe wieczory i niejednokrotnie pojawiają się na świątecznym stole. To prawdziwe urokliwe połączenie smaków, które zadowoli miłośników mięs i domowej roboty przetworów. Ale ile może stać galareta wieprzowa w słoiku? Zaskakująco długo, co czyni ten przepis nie tylko smacznym, ale i praktycznym rozwiązaniem dla tych, którzy cenią domowe konserwy.
admin
Składniki:
- Galareta wieprzowa w słoikach
- 1 golonka (u mnie 1,5 kg)
- 3 nóżki
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz w ziarnkach i mielony, listek laurowy, ziele angielskie
Galareta wieprzowa w słoikach – jak zrobić?
- Wykonanie: wyczyszczone mięso namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem soli na kilka godzin. Następnie wodę zlać, zalać świeżą czystą wodą, zagotować, (gdy pojawią się szumowiny to zebrać łyżką), dodać sól, pieprz w ziarenkach, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, obraną marchewkę. Gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać ząbki czosnku. Mięso wyjąć, obrać z kości, pokroić w drobną kostkę, marchewkę w cienkie plasterki. Wywar przecedzić przez sitko. Mięso wymieszać z marchewką. Odcedzony wywar doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem, zagotować. Mięso ułożyć w wyparzonych słoikach (u mnie do połowy słoika), zalać gorącym wywarem, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Galareta wieprzowa w słoikach – dodatkowe informacje
1. Do nóżek można dodać parę dkg mięsa od szynki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galantyna z sosem żurawinowym
Następny przepis: Galareta z dzika