Galantyna z kurczaka
Czy marzysz o wykwintnym daniu, które zadowoli gusty najbardziej wymagających smakoszy? Galantyna z kurczaka to idealne rozwiązanie! Niezwykłe połączenie mięsa drobiowego, aromatycznych przypraw oraz galaretki sprawiają, że to danie jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Tradycyjnie serwowana na eleganckich paterach, galantyna może stać się ozdobą każdej ucztowisko. To danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i oryginalnym wyglądem – galantyna drobiowa w galarecie to prawdziwa uczta dla oczu. Spróbuj zaserwować swoim bliskim galantynę a zaskoczyz ich niepowtarzalnym smakiem i wykwintnością tej potrawy.
admin
Składniki:
- Kurczak
- Czerstwa bułka
- Natka pietruszki
- Jajko
- 50 g masła
- Seler
- Marchew
- Pietruszka
- Por
- Sól, pieprz
- Magi, wegeta
- Żelatyna z warzywami
Galantyna z kurczaka – jak zrobić?
- Przeprowadzić rozbiór kurczaka z wyjęciem kości. Delikatnie oddzielić skórę od mięsa. Bułkę namoczyć w wodzie, z jajka zrobić omlet. Rozebrane mięso zemleć dwukrotnie z bułką. Masę wyrobić dokładnie, dodając przyprawy, natkę i masło.
- Przygotować ścierkę lub kawałek materiału bawełnianego, wcześniej wyparzonego. Na niej ułożyć skórę, część masy i omlet, później drugą część masy. Uformować zgrabny wałek, zawinąć w ścierkę i boki związać ciasno.
- Ugotować w wywarze z warzyw (seler, por, pietruszka i marchew), przydusić talerzem w trakcie gotowania. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Pozostawiamy w wywarze jakiś czas i przyduszamy deską aby nadać galantynie lekko spłaszczony kształt.
- Rozpuszczamy opakowanie żelatyny z warzywami w litrze wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Zdejmujemy ścierkę i kroimy w plastry, układamy na półmiskach, dekorujemy, na przykład cytryną i natką pietruszki. Zalewamy powoli tężejącą żelatyną. Wstawiamy do lodówki by całkowicie stężała.
Galantyna drobiowa w galarecie, patery z galantyną, galantyna w galarecie, galantyna z kurczaka w galarecie, galantyna
Galantyna z kurczaka – dodatkowe informacje
Do dekoracji można również użyć groszku, kukurydzy i marchwi z wywaru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galantyna z kurczaka
Następny przepis: Galantyna z sosem żurawinowym