Frytki z gyrosową posypką
Dzisiaj przygotujemy coś wyjątkowo pysznego, co uraczy podniebienie nawet najbardziej wymagającego smakosza – Frytki z gyrosową posypką. To niekonwencjonalne połączenie dobrze znanych wszystkim frytek z aromatyczną posypką o smaku gyrosa. To doskonała alternatywa dla typowych frytek, idealna na domowe imprezy czy chłodne wieczory spędzane na relaksie przed telewizorem. To frytki z prawdziwym bajerem – zaskakujące i pełne smaku. Sekret tkwi w niepowtarzalnej posypce gyrosowej według naszego autorskiego przepisu. Zumknijcie oczy, a poczujecie smak prawdziwej greckiej tawerny, prawda więc, że to brzmi kusząco? Zróbcie to miejsce, a nie pożałujecie!
admin
Składniki:
- 400g frytek (preferuję mrożone do piekarnika)
- 2 filety z kurczaka
- przyprawa kebab – gyros
- garść sera żółtego (startego)
- 1 duży jogurt naturalny (najlepiej gęsty)
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka śmietany
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa tzatziki
- sól
Frytki z gyrosową posypką – jak zrobić?
- Frytki wykładamy na blaszkę i do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy je na około 25-30 min.
- W tym czasie płuczemy i oczyszczamy naszego fileta, którego następnie kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Solimy i doprawiamy przyprawą kebab – gyros. Smażymy do miękkości. Po usmażeniu wykładamy fileta na papier kuchenny do odsączania tłuszczu. Przygotowujemy sos.
- Sos:
W miseczce łączymy jogurt, majonez i śmietanę. Mieszamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz całe opakowanie przyprawy tzatziki. Mieszamy i sos czosnkowy mamy gotowy. - Gdy frytki mamy już gotowe solimy je i wykładamy na talerz, posypujemy gyrosem i serem żółtym. Aby ser się nam rozpuścił wkładamy talerz z daniem jeszcze na parę chwil albo do piekarnika albo do mikrofalówki (według gustu). Gdy ser się nam rozpuści danie jest gotowe do spożycia. Podajemy z sosem czosnkowym.
Frytki z gyrosową posypką – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś nie lubi sosu czosnkowego można to danie polać ketchupem lub zjeść solo. Smakuje równie dobrze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Frytki z batatów (z sezamem)
Następny przepis: Frytki z posypką