Frytki z gyrosową posypką

Frytki z gyrosową posypką

Dzisiaj przygotujemy coś wyjątkowo pysznego, co uraczy podniebienie nawet najbardziej wymagającego smakosza – Frytki z gyrosową posypką. To niekonwencjonalne połączenie dobrze znanych wszystkim frytek z aromatyczną posypką o smaku gyrosa. To doskonała alternatywa dla typowych frytek, idealna na domowe imprezy czy chłodne wieczory spędzane na relaksie przed telewizorem. To frytki z prawdziwym bajerem – zaskakujące i pełne smaku. Sekret tkwi w niepowtarzalnej posypce gyrosowej według naszego autorskiego przepisu. Zumknijcie oczy, a poczujecie smak prawdziwej greckiej tawerny, prawda więc, że to brzmi kusząco? Zróbcie to miejsce, a nie pożałujecie!

Składniki:

  • 400g frytek (preferuję mrożone do piekarnika)
  • 2 filety z kurczaka
  • przyprawa kebab – gyros
  • garść sera żółtego (startego)
  • 1 duży jogurt naturalny (najlepiej gęsty)
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa tzatziki
  • sól

Frytki z gyrosową posypką – jak zrobić?

  1. Frytki wykładamy na blaszkę i do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy je na około 25-30 min.
  2. W tym czasie płuczemy i oczyszczamy naszego fileta, którego następnie kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Solimy i doprawiamy przyprawą kebab – gyros. Smażymy do miękkości. Po usmażeniu wykładamy fileta na papier kuchenny do odsączania tłuszczu. Przygotowujemy sos.
  3. Sos:

    W miseczce łączymy jogurt, majonez i śmietanę. Mieszamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz całe opakowanie przyprawy tzatziki. Mieszamy i sos czosnkowy mamy gotowy.
  4. Gdy frytki mamy już gotowe solimy je i wykładamy na talerz, posypujemy gyrosem i serem żółtym. Aby ser się nam rozpuścił wkładamy talerz z daniem jeszcze na parę chwil albo do piekarnika albo do mikrofalówki (według gustu). Gdy ser się nam rozpuści danie jest gotowe do spożycia. Podajemy z sosem czosnkowym.

Frytki z gyrosową posypką – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś nie lubi sosu czosnkowego można to danie polać ketchupem lub zjeść solo. Smakuje równie dobrze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Frytki z batatów (z sezamem)
Następny przepis: Frytki z posypką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode