Frytki z batatów (z sezamem)
Przygotowanie frytek z batatów z dodatkiem sezamu to pomysł na wprowadzenie do swojej diety nie tylko niskokalorycznego, ale też niezwykle smacznego przysmaku. Te ziemniaki znane również jako „sweet potatoes” stały się niedawno bardzo popularne, nie tylko ze względu na swoje zdrowotne właściwości, ale także niezwykłe, słodkawe smaki. Frytki z batatów to idealna propozycja dla tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych przekąsek. Dodatek sezamu natomiast, nada naszym frytkom nieco orientalnego charakteru i zdecydowanie wzbogaci ich smak. Zapraszam do zapoznania się z tym nieskomplikowanym przepisem na frytki z batatów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2-3 bataty
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sezamu
- sól
- pieprz (użyłam czarnuszki)
Frytki z batatów (z sezamem) – jak zrobić?
- Obrane bataty umyć, osuszyć i pokroić w słupki – tak jak na frytki.
- Całość przełożyć do miseczki z olejem i dokładnie wymieszać (aby olej pokrył każdy kawałek). Następnie obtoczyć je w sezamie i umieścić (luźno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posypać przyprawami.
- Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 190-190 stopniach. (W międzyczasie sprawdzić czy bataty są miękkie. Czas pieczenia zależy od grubości słupków.)
Frytki z batatów (z sezamem) – dodatkowe informacje
Można użyć ulubionych przypraw.