Frytka na patyku

Frytka na patyku

Oto przepis na „Frytkę na patyku” – kreatywną, pewną rozbawić interpretację popularnych frytek. Coś pomiędzy frytkami, chipsami a przekąską na karnawale, to danie stanowi innowacyjną alternatywę dla tradycyjnych ziemniaków. W jednym kęsie obecne są chrupkość frytek, smak chipsów i zabawa karnawałowa. Tworzonym frytkom na patyku, przez ich zakręcony kształt, czasem nadawane są nazwy „zakręcone ziemniaki na patyku” lub „kręcone ziemniaki na patyku”. Bez względu na nazwę, jest to przepyszna przekąska, która na pewno zrobi wrażenie na twoich gościach.

Składniki:

  • -ilość ziemniaków według preferencji na frytki
  • -przyprawy (w moim przypadku sól i ziołowy pieprz)
  • -kawałek masła
  • -olej do posmarowania

Frytka na patyku – jak zrobić?

  1. Każdego ziemniaka obieramy i kroimy nożykiem do robienia sprężynek. Każdego ziemniaka potem składamy w całość i nadziewamy na patyk od szaszłyka. Smarujemy je pędzelkiem pomoczonym w oleju, posypujemy przyprawami i pieczemy na blasze ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Na każdego ziemniaka położyłam jeszcze podczas pieczenia po kawałku masła.

Frytka na patyku – dodatkowe informacje

Ziemniaki można upiec także na grillu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Frykando
Następny przepis: Frykadelki z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode