Frykando
Frykando to tradycyjne danie rozpowszechnione w kuchni centralnej Europy, zwłaszcza w Czechach, Niemczech i Austrii. W polskiej kuchni również zdobyło szeroką popularność. Najczęściej wykorzystuje się do jego przygotowania mięso cielęce, jednak można spotkać także wersje z indyka czy wieprzowiny. Przygotowania frykando są dość proste, jednakże wymagają odpowiedniego czasu, aby mięso nabrało odpowiedniej miękkości i smaku. Składniki są łatwo dostępne, a proces gotowania przede wszystkim angażujący. Właściwie przyrządzone frykando jest prawdziwym rarytasem – pełnym smaku, soczystym, a przy tym delikatnym w smaku.
admin
Składniki:
- 1 kg mortadeli
- 1 kg pieczarek
- 4 duże cebule
- 4 ogórki kiszone
- 4 jabłka
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki przyprawy do potraw kuchni meksykańskiej – można pominąć !
- olej do smażenia
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki smalcu
- sól, pieprz, szczypta papryki słodkiej i ostrej
Frykando – jak zrobić?
- 1. Mortadelę kroimy w kostkę i smażymy na małej ilości oleju. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli. Dusimy do miękkości.
- 2. Ogórki i obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Delikatnie wyciskamy nadmiar soku i podsmażamy (bez tłuszczu).
- 3. Mortadelę, pieczarki i cebulę, ogórki i jabłka przekładamy do garnka. Dodajemy wodę ok. 5 szklanek (jak będzie mało możemy dodać). Zagotowujemy. Dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, przyprawy.
- 4. Przygotowujemy zasmażkę. Roztapiamy smalec, dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy. Dolewamy ok. 100 ml wody. Zagotowujemy ciągle mieszając. Dodajemy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia.
Sposób przygotowania:
Frykando – dodatkowe informacje
W przypadku gdy zupa będzie za rzadka zaciągamy ją mąką (łyżkę mąki rozrabiamy we wodzie wlewamy na gotującą zupę).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Frykadele z sosem pomidorowo-paprykowym
Następny przepis: Frykadelki z kurczaka