Frykadelki z serem
Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa
- 2 żółtka
- 125 ml śmietany
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 30 dag szpinaku
- 3 łyżki masła
- 4 plastry żółtego sera
Frykadelki z serem – jak zrobić?
-
1.
Szpinak dokładnie myjemy. Gotujemy ok. 2 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy i lekko odciskamy. Grubo kroimy. Podsmażamy na łyżce rozgrzanego masła.
-
2.
Mięso mieszamy z żółtkiem i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Formujemy 4 płaskie kotlety.
-
3.
Kotlety smażymy z obu stron na pozostałym maśle. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na każdym kładziemy porcję szpinaku. Tłuszcz ze smażenia podgrzewamy, wlewamy odrobinę wody, mieszamy. Polewamy szpinak. Frykadelki przykrywamy serem. Zapiekamy kilka minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 °C, aż ser się roztopi.
Słowa kluczowe: frykadelki z serem
Frykadelki z serem – dodatkowe informacje
Frykadelki z serem możemy podać z pokrojonymi w talarki smażonymi ziemniakami. Dobrym dodatkiem będzie sałatka z pokrojonych w cząstki pomidorów skropionych oliwą.