Frykadelki z serem

Frykadelki z serem

Smakowite frykadelki z serem to danie, które z pewnością zachwyci twoje kubki smakowe. Delikatne, mięsne kuleczki, w których tkwi serowa niespodzianka, są nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale przede wszystkim niezwykle pyszne. To doskonałe danie na obiad, które możesz podać także jako przekąskę na różnego rodzaju imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Frykadelki z serem można podawać z dowolnymi dodatkami – od klasycznej surówki po kreatywne sosy. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale także najmłodszym domownikom. Przygotuj się na prawdziwą ucztę pełną smaku i aromatu.

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2 żółtka
  • 125 ml śmietany
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 30 dag szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 4 plastry żółtego sera

Frykadelki z serem – jak zrobić?

  • 1.

    Szpinak dokładnie myjemy. Gotujemy ok. 2 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy i lekko odciskamy. Grubo kroimy. Podsmażamy na łyżce rozgrzanego masła.

  • 2.

    Mięso mieszamy z żółtkiem i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Formujemy 4 płaskie kotlety.

  • 3.

    Kotlety smażymy z obu stron na pozostałym maśle. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na każdym kładziemy porcję szpinaku. Tłuszcz ze smażenia podgrzewamy, wlewamy odrobinę wody, mieszamy. Polewamy szpinak. Frykadelki przykrywamy serem. Zapiekamy kilka minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 °C, aż ser się roztopi.

Słowa kluczowe: frykadelki z serem

Frykadelki z serem – dodatkowe informacje

Frykadelki z serem możemy podać z pokrojonymi w talarki smażonymi ziemniakami. Dobrym dodatkiem będzie sałatka z pokrojonych w cząstki pomidorów skropionych oliwą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Frytka na patyku
Następny przepis: Frytki z gyrosową posypką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode