Frykadelki z kurczaka

Frykadelki z kurczaka

Frykadelki z kurczaka to pyszne danie, które idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na szybką przekąskę. To tradycyjna propozycja dla miłośników mięsa drobiowego, która cieszy się dużym uznaniem wśród dzieci i dorosłych. Przygotowując ten przepis, zaskoczysz niejednego smakosza swoimi umiejętnościami kulinaricznymi. Frykadelki z kurczaka są doskonale chrupiące z zewnątrz, a w środku nadal są soczyste i pełne smaku, dzięki czemu zapewniają przyjemność dla podniebienia. Ta prostota wykonania oraz satysfakcjonujący efekt końcowy to coś, co sprawia, że frykadelki drobiowe stają się ulubionym daniem wielu osób.

Składniki:

  • 60 dag filetów z kurczaka
  • 40 dag pieczarek
  • 20 dag śmietany
  • 2 kromki chleba tostowego
  • po 2 łyżki posiekanej melisy cytrynowej i natki pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Frykadelki z kurczaka – jak zrobić?

  1. 1. Pieczarki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Mieszając, smażymy ok. 5 minut na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, aż sok odparuje. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. 2. Chleb kroimy w kostkę. Wkładamy do śmietany. Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno kroimy. Miksujemy na gładką masę z chlebem w śmietanie, zieleniną, łyżeczką soli, odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny. Mieszamy z pieczarkami.
  3. 3. Wilgotnymi dłońmi z masy formujemy ok. 12 podłużnych kotletów. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i smażymy kotlety po ok. 5 minut z obu stron.

Frykadelki z kurczaka – dodatkowe informacje

Pieczarki można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Frykando
Następny przepis: Frykadelki z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode