Frittata makaronowa

Frittata makaronowa

Frittata makaronowa to niezwykle smaczne i sycące danie, doskonałe na rodzinne śniadanie lub kolację. Jest to wykwintna wariacja na temat tradycyjnej frittaty, za którą Włosi pokochali ją ze względu na prostotę przygotowania oraz bogactwo smaku. Wzbogacona o ulubiony makaron, staje się jeszcze bardziej sycąca i pożywna. Zastosowanie różnorodnych składników sprawia, że jest to danie uniwersalne – idealne zarówno dla miłośników mięsa, jak i wegetarian. Dzięki zastosowaniu najwyższej jakości składników, frittata z makaronem zadowoli najbardziej wymagające podniebienia i stanie się ulubionym daniem na Waszym stole.

Składniki:

  • Przepis dla 2 osób:
  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti
  • 5 jajek
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 kulka sera mozzarelli
  • Pół płaskiej łyżeczki: pieprzu, soli, oregano i bazylii

Frittata makaronowa – jak zrobić?

  1. Makaron spaghetti wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 10 minut, na al dente. Jajka roztrzepujemy z dodatkiem majonezu, pomidora i przypraw za pomocą mątewki. Masą taką zalewamy odcedzony makaron i dobrze mieszamy aż cały makaron połączy się z jajkami.
  2. Formę do tarty o średnicy ok 20 cm smarujemy tłuszczem (margaryną) i wylewamy masę jajeczno-makaronową. Na wierzch układamy plasterki sera mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C ok. 15-20 minut.

Frittata makaronowa – dodatkowe informacje

Można podać z ketchupem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Fritos
Następny przepis: Frittata z brokułami i serem feta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode