Frittata makaronowa
Frittata makaronowa to niezwykle smaczne i sycące danie, doskonałe na rodzinne śniadanie lub kolację. Jest to wykwintna wariacja na temat tradycyjnej frittaty, za którą Włosi pokochali ją ze względu na prostotę przygotowania oraz bogactwo smaku. Wzbogacona o ulubiony makaron, staje się jeszcze bardziej sycąca i pożywna. Zastosowanie różnorodnych składników sprawia, że jest to danie uniwersalne – idealne zarówno dla miłośników mięsa, jak i wegetarian. Dzięki zastosowaniu najwyższej jakości składników, frittata z makaronem zadowoli najbardziej wymagające podniebienia i stanie się ulubionym daniem na Waszym stole.
admin
Składniki:
- Przepis dla 2 osób:
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti
- 5 jajek
- 1 pomidor
- 2 łyżki majonezu
- 1 kulka sera mozzarelli
- Pół płaskiej łyżeczki: pieprzu, soli, oregano i bazylii
Frittata makaronowa – jak zrobić?
- Makaron spaghetti wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 10 minut, na al dente. Jajka roztrzepujemy z dodatkiem majonezu, pomidora i przypraw za pomocą mątewki. Masą taką zalewamy odcedzony makaron i dobrze mieszamy aż cały makaron połączy się z jajkami.
- Formę do tarty o średnicy ok 20 cm smarujemy tłuszczem (margaryną) i wylewamy masę jajeczno-makaronową. Na wierzch układamy plasterki sera mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C ok. 15-20 minut.
Frittata makaronowa – dodatkowe informacje
Można podać z ketchupem.