Francuskie clafoutis z wiśniami
Clafoutis z wiśniami to tradycyjny francuski deser, który złagodzi Twoje podniebienie oraz zadowoli estetyczne oczekiwania. Jest to delikatne ciasto, które zawiera świeże, soczyste wiśnie, starannie wtopione w miękką, budyniową konsystencję. Nie tylko smakuje nieziemsko, ale także prezentuje się uroczo, dzięki kontrastowi ciemnych wiśni z jasnym ciastem. Clafoutis z wiśniami to doskonały deser na letnie popołudnie oraz elegancki finał każdej kolacji. Idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnych ciast i tortów na specjalne okazje. Choć wygląda jak dzieło profesjonalnej cukierni, jego przygotowanie jest na tyle proste, że nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym zadaniem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 8 dag masła
- 45 dag wiśni drylowanych (mogą być mrożone)
- 10 dag cukru
- 3 duże jajka
- 10 dag mąki pszennej
- szczypta soli
- 150 ml tłustego mleka
- 3-4 krople aromatu waniliowego
- łyżeczka tłuszczu do smarowania formy
- płatki migdałów
- Do dekoracji: cukier puder
Francuskie clafoutis z wiśniami – jak zrobić?
-
1.
Masło roztapiamy, lekko studzimy. Jajka dokładnie miksujemy z cukrem. Ciągle miksując, wsypujemy mąkę i sól. Stopniowo wlewamy masło, mleko i aromat. Ubijamy, aż ciasto będzie gęste i gładkie – jak na naleśniki. -
2.
Żaroodporne naczynie (lub formę do tarty o śr. ok. 24 cm) smarujemy tłuszczem. Na dno wsypujemy wiśnie. Wlewamy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 °C. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180 °C i pieczemy ok. 50 minut. Ciasto powinno się ściąć, a wierzch zrumienić. Wyjmujemy z piekarnika, po 5 minutach posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło.
Francuskie clafoutis z wiśniami – dodatkowe informacje
Marii Florków
Do ciasta można dodać łyżeczkę wiśniówki. Doskonale smakuje z lodami waniliowymi
lub śmietankowymi