Francuskie ciastka z serem i brzoskwinią

Francuskie ciastka z serem i brzoskwinią

Francuskie ciastka z serem i brzoskwinią to delikatne i eleganckie wypieki, które są idealnym dodatkiem do popołudniowego herbaty, eleganckiego brunchu lub słodkiej przekąski na co dzień. Kombinacja kruchego francuskiego ciasta, kremowego sera i soczystych kawałków brzoskwini to prawdziwa uczta dla podniebienia. Te ciastka są nie tylko kusząco smaczne, ale także pięknie się prezentują, dzięki czemu są idealne na specjalne okazje. Będą też świetną niespodzianką dla gości, którzy z pewnością docenią domowej roboty deser z nutą francuskiej elegancji. Zacznijmy przygodę z tym przepisem i odkryjmy sekrety francuskich wypieków.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 25 dag białego sera
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy
  • cukier
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier puder do oprószenia

Francuskie ciastka z serem i brzoskwinią – jak zrobić?

  1. Ser wymieszać ze sokiem z cytryny, dodać żółtko i opakowanie cukru waniliowego, dosłodzić do smaku cukrem. Wymieszać na gładką masę.
  2. Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o boku 10 cm x 10 cm.
  3. Na połowie kwadratów rozłożyć na środku serowe nadzienie.
  4. Pozostałe kwadraty ponacinać wykrawaczem do robienia ozdobnej kratki lub nożem.
  5. Brzoskwinie odsączyć z soku. Ułożyć po 1 sztuce na serze.
  6. Naciętymi płatami ciasta przykryć ciasto z brzoskwinią i serem. Delikatnie docisnąć, aby boki się skleiły.
  7. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec około 10 minut w 200 stopniach.
  9. Oprószyć cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: ciastka francuskie z serem i brzoskwiniami

Francuskie ciastka z serem i brzoskwinią – dodatkowe informacje

W celu lepszego sklejenia boków można użyć białka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Francuski przysmak
Następny przepis: Francuskie faworki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode