Francuski kisz z porami

Francuski kisz z porami

Francuski kisz z porami to idealne danie dla miłośników francuskiej kuchni. Tej pysznej potrawie towarzyszy delikatny, ale wyrazisty smak pora, który nadaje jej szczególnego charakteru. Quiche z porami, bo to właśnie ten typ kisza francuskiego przygotowujemy, to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub elegancką kolację. W dodatku, danie to charakteryzuje się prostotą przygotowania, co z pewnością ucieszy wszystkich, dla których kuchnia jest przede wszystkim przyjemnością. Ten kisz z porem zachwyci każdego, kto poszukuje nowych kulinarnych doświadczeń. Skomponowany z prostych, ale smakowitych składników, wprowadzi na Wasze stoły odrobinę francuskiego stylu.

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 6 porów
  • 3 jajka
  • 50 ml śmietany lub naturalnego jogurtu light
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • masło do posmarowania formy

Francuski kisz z porami – jak zrobić?

  1. 1.
    Formę do tarty smarujemy masłem. Wkładamy ciasto i nakłuwamy kilka razy widelcem. Wkładamy do lodówki.
  2. 2.
    Pory oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie krążki. Dusimy ok. 20 minut na rozgrzanej oliwie. Od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
  3. 3.
    Jajka rozkłócamy i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do porów i dokładnie mieszamy. Nadzienie wylewamy na ciasto. Tartę pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210 °C. Podajemy na ciepło.

Francuski kisz z porami – dodatkowe informacje

Smak farszu warto wzbogacić posiekanym szczypiorkiem. Dla zwolenników mięsnych dań do nadzienia można dodać ok. 10 dag pokrojonego w kostkę boczku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: FRANCUSKI DIP DO WARZYW
Następny przepis: Francuski pasztet z wątróbki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode