Francuski kisz z porami
Francuski kisz z porami to idealne danie dla miłośników francuskiej kuchni. Tej pysznej potrawie towarzyszy delikatny, ale wyrazisty smak pora, który nadaje jej szczególnego charakteru. Quiche z porami, bo to właśnie ten typ kisza francuskiego przygotowujemy, to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub elegancką kolację. W dodatku, danie to charakteryzuje się prostotą przygotowania, co z pewnością ucieszy wszystkich, dla których kuchnia jest przede wszystkim przyjemnością. Ten kisz z porem zachwyci każdego, kto poszukuje nowych kulinarnych doświadczeń. Skomponowany z prostych, ale smakowitych składników, wprowadzi na Wasze stoły odrobinę francuskiego stylu.
admin
Składniki:
- ciasto francuskie
- 6 porów
- 3 jajka
- 50 ml śmietany lub naturalnego jogurtu light
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- masło do posmarowania formy
Francuski kisz z porami – jak zrobić?
-
1.
Formę do tarty smarujemy masłem. Wkładamy ciasto i nakłuwamy kilka razy widelcem. Wkładamy do lodówki. -
2.
Pory oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie krążki. Dusimy ok. 20 minut na rozgrzanej oliwie. Od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. -
3.
Jajka rozkłócamy i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do porów i dokładnie mieszamy. Nadzienie wylewamy na ciasto. Tartę pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210 °C. Podajemy na ciepło.
Francuski kisz z porami – dodatkowe informacje
Smak farszu warto wzbogacić posiekanym szczypiorkiem. Dla zwolenników mięsnych dań do nadzienia można dodać ok. 10 dag pokrojonego w kostkę boczku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: FRANCUSKI DIP DO WARZYW
Następny przepis: Francuski pasztet z wątróbki