Francuski Creme Brulee
Zapraszamy do przygotowania wspaniałego deseru prosto z serca Francji – Creme Brulee. To delikatny krem o podstawie jajecznej pod pachnącym karmelem, który zapełni Twój dom niezapomnianym aromatem i uczuciem luksusu. Mięciutki kremowaty środek idealnie kontrastuje z chrupiącą karmelową polewą na wierzchu. Dla miłośników czystych, egzotycznych smaków, ten francuski deser na pewno zachwyci. Spróbuj swoich sił w kuchni francuskiej, tworząc ten wyjątkowy, elegancki deser, który jest nie tylko przyjemny dla podniebienia, ale również urokliwy dla oka. Stworzenie Creme Brulee to sztuka – niezwykle satysfakcjonująca i wciągająca.
admin
Składniki:
- 500 ml śmietany o zawartości 36% tłuszczu
- 8 żółtek
- laska wanilii (ewentualnie ekstrakt waniliowy)
- 1/3 szklanki białego cukru
- kilka łyżek brązowego cukru
Francuski creme brulee – jak zrobić?
- Śmietankę zagotować na małym ogniu z białym cukrem i miąższem z przeciętej laski wanilii. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Żółtka ubić na puch i dodać ciągle mieszając śmietanę z cukrem nie ubijając masy a jedynie ją mieszając. Gotową masą napełniamy kokilki wlewając krem przez sito, a następnie wstawiam je na około 35-40 minut do piekarnika, nagrzanego do 95 stopni, umieszczając kokilki w kąpieli wodnej np. w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą.
- Ostudzony krem chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem kokilki posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy palnikiem lub w mikrofalówce mocno nagrzanej i nastawionej na funkcję grill przez kilka/kilkanaście sekund.
Słowa kluczowe: deser francuski przepis, krem brulee co to, deser creme brulee, krem brulee
Francuski Creme Brulee – dodatkowe informacje
Nie nastawiać wyższej temperatury w piekarniku, grozi otrzymaniem słodkiej jajecznicy 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: francuska zupa serowa
Następny przepis: FRANCUSKI DIP DO WARZYW